Αφράτα ολοστρόγγυλα πιτάκια με παριζάκι και τυρί

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Τα λατρεμένα ολοστρόγγυλα αφράτα πιτάκια που λατρεύουν τα παιδιά και όχι μόνο! Με παριζάκι και τυράκι, πεντανόστιμα για όλες τις ώρες της ημέρας, για το πρωινό, δεκατιανό, για το σχολείο, το γραφείο για πάρτι και γιορτές, για το βραδάκι μαζί με ταινιούλα…

Γίνονται πανεύκολα, γρήγορα, και βγαίνουν και αρκετά κομμάτια. Για πάμε να τα φτιάξουμε…

Τα υλικά μας

  • 750 γρ αλεύρι γοχ
  • 300 γρ γάλα χλιαρό
  • 280 γρ σπορέλαιο
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 κγ ζάχαρη
  • 1 αυγό+1 αυγό για άλειμμα
  • 1 φακ. Μαγιά
  • 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
  • Σουσάμι

Γέμιση

  • 150 γρ παριζάκι τριμμένο στον τρίφτη στην μικρή οπή
  • 150 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο στον τρίφτη στην μικρή οπή
  • Προαιρετικά  3 κ σ κέτσαπ + 3 κ σ μουστάρδα

Διαδικασία

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υγρά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά. Ενώνουμε τα υλικά μας ρίχνοντας σιγά σιγά και ανακατεύοντας τα ταυτόχρονα. Έχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή και εύπλαστη. Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε την λεκανίτσα μας σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Όσο περιμένουμε τρίβουμε  το παριζάκι μας και το τυράκι μας. Προαιρετικά βάζουμε κέτσαπ μουστάρδα και τα ανακατεύουμε για να είναι πιο νόστιμα. Εάν προορίζονται για μικρά παιδιά καλό είναι να τα παραλείψουμε.  Βρίσκουμε ένα κουπάτ (ή μεγάλο ποτήρι)που η διάμετρος ανοίγματος του στρογγυλού μας να είναι 8-10 εκ. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, παίρνουμε λίγο αλευράκι και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 πόντου.
  2. Κόβουμε με το κουπάτ στρογγυλούς δίσκους. Τοποθετούμε στο χέρι μας τον δίσκο και βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού στο κέντρο την γέμιση. Στην συνέχεια από τις άκρες προς το κέντρο και στην συνέχεια το πλάθουμε σαν μπαλάκι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα. Τοποθετούμε τα μπαλάκια μας σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 180ο.
  4. Χτυπάμε το αυγό μας με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα μπαλάκια μας, και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  5. Τα ψήνουμε γύρω στο 20άλεπτο μέχρι να πάρουν χρωματάκι.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n