Αγκινάρες με αρακά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Νόστιμο φαγητάκι, λαδερό που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, ιδίως όταν είναι η εποχή της αγκινάρας. Πολύ θρεπτική υγιεινή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσια σε β –καροτένιο βιταμίνη Κ  λουτείνη και άλλων φλαβονοειδών στοιχείων. Μας προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Βοηθά να μειωθεί η χοληστερόλη ,προστατεύει το σώμα μας από  διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα και βοηθά την πέψη, και την διατήρηση της υγείας των οστών.

Το καθάρισμα της αγκινάρας γίνεται ως εξής:

Βάζουμε σε μια λεκάνη νερό με μπόλικο λεμόνι(1-2 λεμόνια στημένα )

Κόβουμε το κοτσάνι 3 δάχτυλα από την βάση.

Πάνω σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε το επάνω μέρος της αγκινάρας μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά φύλλα.

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά.

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε γύρω γύρω περιμετρικά την βάση της αγκινάρας μας.

Αφαιρούμε το χνουδάκι από το εσωτερικό της

Με μια λεμονόκουπα τρίβουμε όλη την αγκινάρα γύρω γύρω καλά, και την βουτάμε στο νερό με το λεμόνι.

Αφού τελειώσουμε το καθάρισμα…πάμε να τις μαγειρέψουμε

Τα υλικά μας

  • 12 αγκινάρες καθαρισμένες ή μια συσκ κατεψυγμένες
  • 300 γρ αρακά
  • 2 πατάτες κομμένες σε χοντρά καρέ
  • 2 καρότα κομμένα μπαστουνάκια
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματ άνηθος
  • ½ ματ μάραθος
  • Χυμός από 2 ζουμερά βιολογικά λεμόνια
  • 1-2 κ γ κόρν φλάουρ
  • Ζωμός λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα πλασωτέ ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας και τα σοτάρουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, τον αρακά, τα καρότα τις πατάτες και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε ελαφρά 4-5 λεπτά, και στην συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μισή ωρίτσα.
  2. Στην συνέχεια παίρνουμε λίγο από το ζουμάκι του φαγητού σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τον κόρν φλάουρ. Ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς και το προσθέτουμε στο φαγητό αφήνοντας να πάρει 2-3 βράσεις και να δέσει η σάλτσα.
  3. Αλλιώς μπορείτε να δέσετε το φαγητό σας με αυγολέμονο

-στη Κρήτη μας τις τρώνε ωμές. Ξεχωριστός μεζές με λεμονάκι και αλάτι με συνοδεία τσικουδιάς          

-υπέροχες ,γλυκές με πλούσιο άρωμα και γεύση είναι οι άγριες αγκινάρες

-προσέχουμε όταν αγοράζουμε αγκινάρες το κοτσάνι τους να είναι δύσκαμπτο. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρεσκοκομμένες

-άμα ή αγκινάρες σας έχουν ευλύγιστο κορμό ,σημαίνει ότι έχον κοπεί μέρες και έτσι μέσα θα έχουν πολλές ίνες …

-υπέροχες είναι και αλά πολίτα ή ομελέτα (ή σφουγγάτο) ή αγκινάρες με γιαούρτι.

Τα υπέροχα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n