Αρακάς κοκκινιστός

Δυο λόγια για τον πολύτιμο αρακά μας…

Ο υπέροχος μας αρακάς σε μια κλασική συνταγή που την προτιμάει όλη η Ελλάδα μας. Στην Κεφαλλονιά, είναι από τις πιο γνωστές ποικιλίες σε όλη την χώρα μας, καθώς και στην στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας. 

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως ο αρακάς δεν είναι λαχανικό, αλλά όσπριο αν και έχει τις λιγότερες πρωτεΐνες από όλα τα όσπρια. Θα μπορούσαμε πρακτικά να βάλουμε σε ξεχωριστή κατηγορία τον αρακά και το καλαμπόκι όπως και τα φασολάκια. Στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, και αυτό γιατί έχουν τους περισσότερους υδατάνθρακες από όλα τα λαχανικά! 

Θρεπτικός υγιεινός με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες K, C, Α, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, πολύτιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει το σακχαρώδη διαβήτη, μορφές καρκίνου αλλά και καρδιακά νοσήματα.

Ωστόσο πρέπει να αναφερθούμε πως όπως αν ο αρακάς μας συνδυαστεί με πρωτεΐνη (κρέας ή μανιτάρια) όπως με ρύζι ή τα προϊόντα δημητριακών, βελτιώνει τη βιολογική αξία της περιλαμβανόμενης πρωτεΐνης.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τον αρακά μας με κόκκινη σάλτσα.

Τα υλικά μας

  • 1/2 κιλό αρακά καθαρισμένο
  • 2 καρότα κομμένα μεγάλα καρέ
  • 2 πατάτες κομμένα μεγάλα καρέ
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ πελτέ
  • 1/2 κ σ ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, δάφνη
  • ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρουμε ελαφρά, και στην συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα τις πατάτες, συνεχίζουμε να σοτάρουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο το πελτέ και τον αρακά. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ.
  2. Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειαστεί μέχρι που να μισοσκεπάσει τα υλικά μας. Το αφήνουμε να σιγοβράζει έως ότου σχεδόν χάσει όλα του τα υγρά.
  3. Στο τελευταίο βράσιμο, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο άνηθο.