Αρνάκι φρικασέ

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Υπέροχο νόστιμο πιάτο, με αρνάκι ή κατσικάκι όπου το συναντούμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας μας, με μόνη διαφορά κάποιες επιπλέον προσθέσεις χορταρικών ανά περιοχή. Η βασική συνταγή όμως με τα μαρουλάκια τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι παντού η ίδια. Σε πολλές περιοχές (ιδίως Πελοπόννησο) το συναντούμε το βράδυ της ανάστασης αντί για μαγειρίτσα, και σε όλη την Ελλάδα μας σαν ένα καλό πιάτο για τις Κυριακές ή το τραπέζι το γιορτινό σε μια καλή περίσταση.

Τα υλικά μας

  • 1 ½ κ αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε κομμάτια
  • 2 μαρούλια χοντροκομμένα
  • ½  ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ κρασί λευκό
  • ½ κιλό διάφορα χόρτα (μυρώνια αντίδια καυκαλήθρες κλπ)
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 2  λεμόνια ζουμερά
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ σ κόρν φλάουρ(προαιρετικό)
  • 2 αυγά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια από το αρνάκι μας. Ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι το φρέσκο και το ξερό. Σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα και 1 τεταρτάκι. Αφήνουμε το καπάκι μισό ανοιχτό για να φεύγει λίγο ο ατμός.  Όσο σιγοβράζει το κρέας προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα υπόλοιπα χόρτα μας.
  2. ‘Όταν περάσει η ώρα τραβάω στην άκρη της κατσαρόλας το κρέας και ρίχνω τα μαρούλια και τα χόρτα. Αφήνω τα σιγοβράσουν 20 λεπτά ακόμα, τόσο όσο να έχει μαλακώσει το κοτσάνι από τα χόρτα μας. Παίρνω σε ένα μπολάκι λίγο ζουμί από το φαγητό μας και το ανακατεύω σε λίγο κόρν φλάουρ. (προαιρετικό εάν θέλετε πολύ δεμένη την σάλτσα σας).Το ρίχνω σε ροή κορδονιού γύρω γύρω παντού στο φαγητό μας πάλι και ανακατεύω κουνώντας από τα χερούλια της κατσαρόλας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά
  3. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι. Με μια κουτάλα προσθέτουμε το ζωμό από το φαγητό μας σιγα σιγά μέσα στο μπολ ώστε να πάρει θερμοκρασία το αυγό δίχως να ψηθεί. Όταν έχει πάρει αρκετή ποσότητα το μπολ από το ζωμό, το ρίχνουμε σταδιακά με ροη κορδονιού γύρω γύρω στο φαγητό μας και αναταράσσουμε από τα χερούλια. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Δοκιμάζουμε σε γεύση και διορθώνουμε αν τυχόν θέλει κάτι περισσότερο κατά προτίμηση μας.
  4. Σερβίρουμε ζεστό με φετούλα και μπόλικο προζυμένιο ψωμάκι.

Ευχαριστώ την φίλη μου Τζίνα για το υπέροχο πιάτο ΗΟF πορσελάνη Γερμανίας -Τσεχίας του 1972 που έδωσε για το σερβίρισμα

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!