Αρχοντική μαρουλοσαλάτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Η κλασική σε όλους μας μαρουλοσαλάτα που στέκει περίοπτη πρώτη θέση σε όλα μας τα τραπέζια. Κάποιοι βάζουν ξύδι, άλλοι βάζουν λεμόνι. Άλλοι βάζουν σως γιαουρτιού, και άλλοι βάζουν σως ροκ φορ. Όπως και να την συναντήσουμε όπως και να την φτιάξουμε παραμένει μια από τις κλασικότερες παραδοσιακές σαλάτες του τόπου μας και γιαυτό πάντα θα την προτιμάμε.

Τα υλικά μας

  • ½ μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

Διαδικασία

Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στην σαλατιέρα μας.

Για την σως πορτοκάλι

  • 40 γρ μηλόξιδο
  • 4  κ σ χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ σ μουστάρδα πικάντικη
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Προσθέτουμε στην σαλάτα μας και φιλέτα πορτοκάλι.

Για την σώς γιαουρτιού

  • 200 γρ γιαούρτι
  • 1 κ σ  χυμό λεμόνι
  • 3  κ σ ελαιόλαδο
  • 1 σκ σκόρδο λιωμένο
  • ¼ φλ άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Περιχύνουμε την σαλάτα μας

Για την σως με μηλόξιδο

  • 40 γρ μηλόξιδο
  • 2 κ σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ σ μουστάρδα πικάντικη
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Σε ένα μπολ καθαρό ρίχνουμε την μουστάρδα το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε έντονα με ένα αυγοδάρτη προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε ροή κλωστής. Όταν δούμε ότι έχει πήξει πολύ το αραιώνουμε με λίγο νερό. Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε το ντρέσινγκ με ένα ραβδομπλέντερ.

Για την σως με μελάσα

  • ¼ φλ ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κρέμα λευκή βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ σ μελάσα
  • ¼ κ γ αλάτι
  • Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βαλσαμικό ξύδι με την μελάσα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά . Περιχύνουμε την σαλάτα μας

Για την σως φέτας

  • 100 γρ φέτα σκληρή
  • 50 γρ ξινόγαλα
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • Ξύσμα λάιμ
  • Πιπέρι, άνηθος ψιλοκομμένος

Χτυπάμε το ξινόγαλα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και το ξίσμα από το λάιμ. Στο τέλος προσθέτουμε πιπεράκι φρεσκοκομμένο και ψιλοκομμένο άνηθο.

Για την σως ροκ φορ

  • 100 γρ ροκφόρ περασμένο από σίτα ή περασμένο από ψιλό τρίφτη
  • 1 σκ σκόρδο λιωμένο
  • 50 γρ ξινόγαλα
  • 50 γρ μαγιονέζα
  • ¼ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • Χυμός και ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά. Περιχύνουμε το μαρούλι

Τα υπέροχα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!