Βαρβάρα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα από τα πολλά φαγητά-γλυκά που έμαθα στην Θεσσαλονίκη που ήμουν πολλά χρόνια, ήταν και η Βαρβάρα. Η Βαρβάρα λοιπόν είναι στάρι βρασμένο με ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, και χειμωνιάτικα φρούτα ενίοτε(συνήθως μήλα) που την φτιάχνουν παραμονή ή ανήμερα της Αγ. Βαρβάρας. Στην Αθήνα τα τότε χρόνια βέβαια δεν την είχαμε ξανά ακούσει. Οι μνήμη μου όμως φέρνει την μαμά μου που όποτε έφτιαχνε κόλλυβα , το ζουμί , μας έριχνε λίγο στάρι και ξηρούς καρπούς που έβαζε στα κόλλυβα και πάντα μας το έφτιαχνε αυτό «κολλυβόζουμο» μας το έλεγε.

Έθιμο λοιπόν που κρατάει, προσφέραν οι νοικοκυρές σε σπίτια (στην ουσία ανταλλαγή κάναν) ,για να έχουν την ευλογία της Αγ. Βαρβάρας και να προστατεύει τα παιδιά από τις αρρώστιες γιατί «βαρβαρώνει»το κρύο. Δίπλα σε μια πολύ καλή νοικοκυρά αλλά και μαγείρισσα, έμαθα λοιπόν την περίφημη Βαρβάρα! Περνώντας τα χρόνια αντικατέστησα πολλές φορές την ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι, πετιμέζι, και πρόσφατα πειραματίστηκα με συκόμελο, όπου βγαίνει πιο αρωματικό. Φέτος έβαλα λίγο συκόμελο και λίγη καστανή ζάχαρη. Η γλυκαντική ουσία είναι καθαρά θέμα γεύσης του καθενός. Εάν σας αρέσουν όχι πολύ γλυκά, μειώνετε την γλυκαντική ουσία.

Τα υλικά μας

  • 350 γρ στάρι αποφλοιωμένο
  • 3 κ σ αλεύρι καβουρδισμένο
  • 50 γρ συκόμελο
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 5-6 σύκα ξερά κομμένα
  • 5-6 βερίκοκα αποξηραμένα
  • ½ φλ αμύγδαλα αποφλοιωμένα και σπασμένα
  • 1.2 φλ καρύδια σπασμένα
  • 1 κ γ κανέλα σε σκόνη
  • Σπόρους από ένα ρόδι
  • ½ φλ σταφίδες
  • 3 κ σ σησάμι
  • Μια πρέζα αλάτι

Διαδικασία

  1. Βάζουμε από βραδύς το στάρι στο νερό. (αν και εγώ κάποιες φορές το είχα ξεχάσει, και έβαζα βραστό νερό ανήμερα να φουσκώσει το οποίο το άλλαζα 1-2 φορές, και σε 3 ώρες ήταν έτοιμο)
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και λίγο αλατάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το στάρι μας. Εν τω μεταξύ καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι το αλεύρι και το σησάμι. Προσθέτουμε κρύο νερό στο αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει χυλός ρευστός χωρίς σβόλους.(άμα βάλετε το αλεύρι καβουρδισμένο μέσα στο σιτάρι θα γίνει σβόλους) Μόλις βράσει ρίχνουμε το αλεύρι με το σησάμι, τις σταφίδες και το σύκα τα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και ρίχνουμε το συκόμελο. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε στην γεύση. Εάν θέλουμε λίγο γλυκύτητα παραπάνω προσθέτουμε καστανή ζάχαρη ή μέλι κλπ
  3. Το τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Στην αρχή φαίνεται αραιό, αλλά όσο περνάει η ώρα σφίγγει.
  4. Σερβίρετε ζεστό ,αλλά και κρύο (που μου αρέσει πιο πολύ προσωπικά), με σπασμένους ξηρούς καρπούς και ρόδι!
  • Προσοχή μην παρα βράσει το στάρι !
  • Επίσης προσοχή στο καβούρδισμα. Μην σας πικρίσει!!!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n