Μπαχαρικά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Από τα αρχαία μας χρόνια τα μπαχαρικά και τα βότανα είχαν κύριο λόγο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Η δύναμη που είχαν στο να βελτιώνουν και να φτιάχνουν την γεύση καθώς και στην θεραπεία κατά τον Ιπποκράτη του πατέρα της ιατρικής η ρήση: «Φάρμακό σας ας είναι η τροφή σας και η τροφή σας το φάρμακο σας», (περίπου το 460 – 370 π.Χ.).

Η χρήση των μπαχαρικών εκτός από το φαγητό ήταν απαραίτητο και στην αρωματοθεραπεία και στα αιθέρια έλαια στα οποία ήταν κύριο συστατικό για καλλυντική χρήση αλλά και ιατρική.

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπήρξε διεθνές εμπορικό κέντρο μπαχαρικών αφού ήταν το κέντρο από όλες τις γύρω χώρες που δεχότανε μπαχαρικά (Ασία Ινδία κλπ.) και από εκεί έφευγαν τα μπαχαρικά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η πατρίδα μας πλούσια σε συστατικά εδάφους έχει μεγάλη ποικιλία σε μπαχαρικά και βότανα ώστε να νοστιμεύουν αλλά και να γιατρεύουν ή να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα διάφορα είδη πιπεριών (μαύρο άσπρο κόκκινο πράσινο κλπ.), το μπούκοβο, κύμινο, κανέλα κουρκουμάς, μαχλέπι, κάρυ, μπαχάρι, σουμάχ και τόσα άλλα, αλλά και τα αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, γλυκάνισος και άλλα πολλά, χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε μεγάλη κατανάλωση.

Χαρακτηριστικοί είναι οι συνδυασμοί που έχουμε σε κάποια φαγητά όπως η κανέλα με το στιφάδο, το κύμινο με τους κεφτέδες (σουτζουκάκια) και κάποια γλυκά με μαστίχα που ευδοκιμεί μόνο στην Χίο μας, αλλά και σαφράν που καλλιεργείτε στην Β. Ελλάδα μας.

Το μήλο με το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο με την μπεσαμέλ, το σαφράν με το ψάρι, η δάφνη με το κοκκινιστό κλπ.

Η διατήρηση τους είναι σε ξερά μέρη χωρίς υγρασία σε άοσμες συσκευασίες που να κλείνουν αεροστεγώς για να μην αλλοιώνεται η γεύση και η μυρωδιά τους,

Η χώρα που είναι πρώτη σε παραγωγή μπαχαρικών είναι η Ινδία και έπειτα Ινδονησία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία, Γαλλία, Αργεντινή κλπ.

Για να τα πάρουμε κάθε ένα χωριστά. Ποιο μπαχαρικό ταιριάζει που.

Πιπέρι

Το πιο συνηθισμένο μπαχαρικό της νοικοκυράς. Ταιριάζει με τα πάντα και συνδιάζεται σχεδόν με όλα τα μπαχαρικά και βότανα.

Το μαύρο πιπέρι έχει σπιρτάδα στην γεύση του και πηγαίνει ευχάριστα με όλα τα κρέατα, ψάρια κιμάδες λαχανικά σάντουιτς σε κάποιες σάλτσες και φυσικά σε μαινάδες.

Το κόκκινο πιπέρι γλυκίζει και μια ευχάριστη αψάδα και συνδυάζεται άψογα με κρέατα κιμάδες σάλτσες σαλάτες ακόμα και στην ζαχαροπλαστική μέσα σε σοκολάτα.

Το πράσινο πιπέρι σε σάλτσες κρέας ψάρι ρύζι.

Το λευκό πιπέρι είναι απαλό σε γεύση και το βάζουμε σε παρασκευές που δεν θέλουμε να φαίνεται όπως λευκές σάλτσες, μπεσαμέλ, σούπες ομελέτες κλπ.

Τσίλι

Προσθέτει πικάντικη γεύση στο πιάτο μας και ταιριάζει με κρέας, κιμά, κοτόπουλο μαρινάδες όσπρια, τυριά σούπες και σε παρασκευές ανατολίτικων και μεξικάνικων συνταγών.

Ανεβάζει την θερμοκρασία του οργανισμού και κατά συνέπεια αυξάνει τον μεταβολισμό μειώνει την όρεξη και καταπολεμά τα μικρόβια.

Πάπρικα

via Pixabay

Η αγαπημένη πάπρικα μικρών και μεγάλων…σε πολλές εκδοχές. Η καυτερή που δένει άψογα σε κρέας, κιμά, κοτόπουλο, γαρίδες, αυγά, πατάτες, τυριά κλπ και ταιριάζει με το τσίλι πολύ ωραία, η γλυκιά πάπρικα που πηγαίνει σχεδόν σε όλες τις παρασκευές και η καπνιστή βεβαίως η αγαπημένη που την ενσωματώνουμε με άλλα μπαχαρικά και δίνει μία σπιρτάδα καπνιστού στο πιάτο μας. Ενδείκνυται σε κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό και σε μεξικάνικες συνταγές.

Μπούκοβο

Το μακεδονικό μας τσίλι. Είναι αρκετά πικάντικο, και ταιριάζει σε σούπες (μοσχάρι, πατσάς κλπ.) αλλά και σε όσπρια (φασόλια, γίγαντες κλπ.) σε σάλτσες, τυριά.

Μοσχοκάρυδο

Ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση ιδιαίτερη που δένει κυρίως με γαλακτοκομικά, (μπεσαμέλ, πουρέδες, άσπρες σάλτσες τυριών κλπ). Απαραίτητο συστατικό που πρωταγωνιστεί σε χριστουγεννιάτικα γλυκά (μελομακάρονα, μελόπιτες κλπ) όπως και σε κολοκυθόσουπα ή κολοκυθόπιτα. Θέλει προσοχή στην δοσολογία του γιατί έχει έντονη γεύση και πικρίζει αν μας πέσει πολύ.

Μπαχάρι

Ολόκληροι κόκκοι που ταιριάζει σε κυνήγι, κρατικά μαρινάτες τουρσιά, αλλά και σε γλυκίσματα, ψάρι, βραστά λαχανικά κλπ. Το τριμμένο μπαχάρι  θα το δούμε σε λουκάνικα χοιρινό, γλυκές κρέμες κλπ

Κύμινο

Ιδιαίτερο μπαχαρικό που μας έρχεται από Ινδία. Γι’ αυτό και θα το συναντήσουμε σε συνταγές που περιέχουν αρνί, μοσχάρι, παστουρμά τουρσί, και σε κάποιες συνταγές με λαχανικά όσπρια κλπ

Ιδιαίτερα αγαπητό στην σμυρναϊκή κουζίνα και στην κρητική κουζίνα όπου το χρησιμοποιούν στα σκαλτσούνια, στη γέμιση με ρύζι στους κολοκυθανθούς καθώς και στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.

Κρόκος Κοζάνης

via Pixabay

Ο υπέροχος κρόκος στον οποίο χρησιμοποιούμε τα στίγματα του λουλουδιού. Δίνει έντονο χρώμα και γεύση, έχει αντιοξειδωτικές αναλγητικές και αφροδισιακές ιδιότητες και το χρησιμοποιούμε σε ριζότο, σε θαλασσινά(απαραίτητο συστατικό για μπουγιαμπέσα και ισπανική παέγια) σε ψάρι σάλτσες, πιλάφι, ακόμα και σαν ρόφημα.

Επειδή όμως είναι ένα μπαχαρικό αρκετά ακριβό στο κόστος του, μπορούμε σε ένα μπουκαλάκι γυάλινο των 500 γρ να βάλουμε νερό και 4-5 στήμονες από τον κρόκο. Σε λίγη ώρα θα έχει πάρει το νερό την γεύση του κρόκου γιατί έχει πολύ έντονο άρωμα. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Κόλιανδρος

Ο ιδιαίτερος σε άρωμα κόλιανδρος θα τον συναντήσουμε σε σεφταλιές, λαχανικά τουρσί, μαρινάτες ψαριών σε κατσίκι, αρνί. Ιδιαίτερα αγαπητός στην Κυπριακή κουζίνα και στις Ηνωμένες πολιτείες.

Κανέλα

via Pixabay

Από τα παιδικά μας χρόνια η κανέλα συνοδεύει τις αναμνήσεις και τις όμορφες και γιορτινές στιγμές μας. Βασικό συστατικό σε όλα τα σπίτια από μαμά και γιαγιά τα ξυλάκια κανέλας και η σκόνη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι γιορτών. Τα μαγικά ξυλάκια από την Ινδονησία και Κεΰλάνη είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Η πικάντικη γλυκόπικρη γεύση της θα την συναντήσουμε σε ζαχαροπλαστική κυρίως, μηλόπιτα ρυζόγαλο λουκουμάδες, κουλουράκια μπισκοτάκια καραμέλες εώς και μέσα σε σοκολάτα ζεστή, σιρόπια, λικέρ κλπ. Μέσα στην μαγειρική θα το συναντήσουμε σε κοκκινιστό, στιφάδο, κουνέλι, κιμά κλπ Στην Μέση ανατολή θα την δούμε σε κοτόπουλο και αρνί, και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά.

Ωστόσο μην ξεχαστείτε, μετά το μαγείρεμα να βγάλετε το ξυλάκι της κανέλας!!!

Γαρίφαλο

Δεν μπορούμε να φανταστούμε μελομακάρονα ή μπακλαβά χωρίς γαρύφαλλο. Άρωμα ανατολής με έντονο άρωμα που ταιριάζει σε σιροπιαστά γλυκά, κομπόστες κουλουράκια μπισκότα κολοκυθόπιτα γλυκιά, κλπ. Μπορούμε να το βάλουμε πολύ προσεκτικά σε σάλτσες που συνοδεύουν κρέας όπως π.χ. Κοκκινιστό ή στιφάδο, βραστές μαρινάτες, και στο κόκκινο κρασί.

Κουρκουμάς

Είναι διαδεδομένο σε κουζίνες της Ασίας και ανατολής. Είναι η κιτρινόριζα τριμμένη και έχει έντονο κίτρινο χρώμα και ταιριάζει σε ρύζι ,όσπρια,ψάρι, πουλερικά και δένει με σάλτσες μουστάρδας σε βούτυρο τουρσί. Σε συνταγές ανατολής θα τον συναντήσουμε ανάμικτο με κάρυ για πιο έντονη γεύση και χρώμα.

Μαστίχα Χίου

Ένα υπέροχο μπαχαρικό δώρο από τη Χίο μας. Όλοι οι σεφ γοητεύονται από την μυρωδιά της και όλοι έχουν πειραματιστεί στην κουζίνα με αυτή. Θα την δούμε σε παγωτά λικέρ ποτά, κρέμες τσουρέκια μπισκότα και σε ελαφριές σάλτσες που συνοδεύουν γαρίδες, κοτόπουλο. Έχει ντελικάτη μυρωδιά και αφήνει αρώματα ξεχωριστά όπου και εάν την βάλουμε

Κάρι

via Pixabay

Ένα μείγμα μπαχαρικών που βγάζει ένα έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, Χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα και είναι συστατικό σε σάλτσες, ρύζι, κοτόπουλο, γαρίδες.

Στη μαγειρική μπαίνει στην αρχή της παρασκευής ενός φαγητού λόγω του έντονου αρώματος και γεύσης.

Σουμάκ

Ένα μπαχαρικό όχι τόσο γνωστό στην Ελλάδα. Έχει έντονη ξινή γεύση που θυμίζει λεμόνι και το χρώμα του βυσσινί. Βασικό συστατικό στις κουζίνες της ανατολής, όπου το έχουν μαζί με το αλατοπίπερο. Το χρησιμοποιούμε σε κρεατικά, αρνί, κεμπάπ, λαχμαντζούν, σε χούμους, σε μαρινάδες.

Αστεροειδής γλυκάνισος

Ένα αστέρι στην κουζίνα μας. Ένα αστέρι σε καφέ χρώμα που μας χαρίζει με την ελαφρώς γλυκιά γεύση του ξεχωριστή πιπεράτη επίγευση. Θα τον συναντήσουμε σε λικέρ, γλυκά και σιρόπια, μέχρι μοσχάρι, χοιρινό, ρύζι, ακόμα και πάπια.

Μπαίνει στην αρχή του μαγειρέματος για να βγάζει όλα του τα αρώματα.

Βανίλια Μαδαγασκάρης

Ο βασιλιάς της ζαχαροπλαστικής. Ο “μαύρος χρυσός” της μαγειρικής. Απαραίτητο συστατικό της ζαχαροπλαστικής όπου θα την συναντήσουμε σε κέικ, πουτίγκες, παγωτά, κρέμες, λικέρ, σιρόπια, σοκολάτα, μέχρι και σε αφεψήματα. Δίνει ωραία γεύση σε γιαούρτι, μιλκσέικ, φρουτοσαλάτες, καφέ, κλπ. Η σωστή συντήρηση της είναι σε ειδικούς σωλήνες για να διατηρεί όλη της την φρεσκάδα και τα αρώματα.

Mαχλέπι

Θα το συναντήσουμε σε τσουρέκια και βασιλόπιτα. Είναι σπόροι τους οποίους σπάμε για να μας δώσουν αυτή την άσπρη σκόνη με το ξεχωριστό άρωμα. Μας έρχεται από την ανατολή όπου το χρησιμοποιούν μέσα σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι.

Στην Αίγυπτο το μαχλέπι σε σκόνη μαζί με το μέλι ξηρούς καρπούς και σουσάμι το κάνουν ένα είδος χυλό και το αλείφουν επάνω στο ψωμί.

Μπορούμε να το βάλουμε σε κέικ με ξερά φρούτα ή σε μπισκότα ή σε κουλουράκια μαζί με βανίλια.

Στην Κύπρο μας μπαίνει στην παραδοσιακή πίτα που λέγεται φλαούνα

Κάρδαμο

Γλυκιά πικάντικη προς λεμονάτη γεύση ταιριάζει σε πικάντικες σαλάτες σε λαχανικά, τυριά, σε πιάτα αλλαντικών, σε κοτόπουλο, κρέας, ψάρι αλλά και στη ζαχαροπλαστική όπου θα το συναντήσουμε σε τσουρέκια, κρέμες τυριών, καφέ τσάι κλπ.

Θέλει προσοχή στην κατανάλωση από τις έγκυες.

Μαραθόσπορος

Το χρησιμοποιούμε μέσα σε γλυκές ζύμες (κολοκυθόπιτα κλπ) αλλά και σε ζύμες για πολύσπορο ψωμί, παξιμάδια, σε σαλάτες λαχανικών και ρύζι, σε ψάρι και μέσα σε τουρσί λικέρ ελιές κλπ.

Γλυκάνισος

Το μπαχαρικό που δίνει την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση στο ούζο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ζύμες ψωμιών, παξιμάδια, κουλουράκια, κριτσίνια, αλλά και σε δημιουργίες σε σάλτσες ζυμαρικών για γαρίδες κοτόπουλο λαχανικά.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!