Τσεμπουρέκ

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μας έρχονται από την Ρωσία και έρχονται να συντροφεύσουν τα βραδάκια μας μπροστά στην τηλεόραση με μια ταινία ή το κολατσιό μας, ή για το γραφείο ή για κέρασμα ή … παντού πάνε αυτά τα ξεχωριστά εύκολα γρήγορα και νόστιμα πιτάκια .

Τα υλικά μας

Για την ζύμη

  • 1 αυγό
  • 360γρ αλεύρι γοχ
  • 120 γρ νερό ζεστό
  • 1 κς ζάχαρη
  • 1 κ σ αλάτι
  • 1 σφηνάκι βότκα
  • 60 γρ ηλιέλαιο (μέσα στο νερό)

Για τον κιμά

  • 400 γρ ανάμικτος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Λίγο άνηθο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, τη βότκα, το αυγό και πλάθουμε μια ελαστική ζύμη.
  2. Την αφήνουμε ένα μπαλάκι στην λεκάνη σκεπασμένη για να ξεκουραστεί όσο προετοιμάζουμε τον κιμά.
  3. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στον ωμό κιμά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το άνηθο και το αλατοπίπερο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι μπορούμε να βάλουμε κάποιο μπαχαρικό της αρεσκείας μας (πάπρικα, κίμινο, κλπ). Προσωπικά μ’ αρέσουν όπως είναι αυθεντικά.
  4. Ανακατεύουμε τον ωμό κιμά καλά με τα υπόλοιπα υλικά μας και τον αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να ομογενοποιηθούν, μέχρι να προχωρήσουμε τη ζύμη μας.
  5. Απλώνουμε στον πάγκο μας λίγο αλεύρι και πλάθουμε την ζύμη μας.
  6. Την κάνουμε στενόμακρη και με ένα μαχαιράκι κόβουμε την ζύμη μας σε ίσα κομμάτια μικρά και τα ζυμώνουμε να γίνουν μπαλάκια.
  7. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα δισκάκι διαμέτρου 8-10 εκατοστά. Προσέχουμε η ζύμη μας να είναι λεπτή. Βάζουμε μέσα ένα κουταλάκι της σούπας από τον κιμά μας και το ασφαλίζουμε με ένα πιρούνι πιέζοντας στις άκρες ή το κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας.
  8. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη με την γέμιση μας. Προσέχουμε να τελειώσουν μαζί. 
  9. Βάζουμε τα πιττάκια μας σε ένα δισκάκι, και βάζουμε ελάχιστο αλεύρι από πάνω για να μην κολλήσουν αναμεταξύ τους.
  10. Σε ένα τηγάνι με καλά ζεσταμένο λάδι (όχι καυτό!) βάζουμε τα πιττάκια μας 2 λεπτά από την μια μεριά και δυο λεπτά από την άλλη συνεχώς.
  11. Τα τηγανίζουμε γυρνώντας τα μέχρι να πάρουν χρώμα, δίνοντας και τον απαραίτητο χρόνο να μαγειρευτεί ο κιμάς. Αν το λάδι μας είναι καυτό θα καεί το ζυμαράκι και ο κιμάς θα μείνει ωμός. Το λάδι μας πρέπει να είναι μέτριο προς δυνατό.
  12. Τα πιττάκια μας είναι έτοιμα όταν οι ζύμη μας κάνει φουσκάλες επάνω.
  13. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμα!

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!