Δίπλες

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Οι δίπλες είναι ένα καθαρά ελληνικό γλυκάκι, που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές σε κάποια από τα συστατικά που όμως η βάση της είναι η πολύ λεπτή και ντελικάτη ζύμη που τηγανίζεται σε καυτό λάδι, όπως είναι καυτή σε κρύο σιρόπι.

Έντονα παραδοσιακά θα τις συναντήσουμε τα Χριστούγεννα, λουσμένες με μέλι και καρύδια. Σε κάθε σπίτι αν θυμηθούμε από τις αναμνήσεις μας υπήρχαν πάνω στο τραπέζι σε τιμητική θέση, όπου σιγά σιγά εξαφανίζονταν ως δια μαγείας!!!!!

Ας δούμε λοιπόν βήμα βήμα πως θα τις φτιάξουμε.

Τα υλικά μας

  • 500 γρ αλεύρι γοχ
  • 5 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ σ ελαιόλαδο
  • 2 κ σ κονιάκ
  • 2 κ σ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • Μέλι-κανέλα- καρυδόψιχα-φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • 100 γρ μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 350 γρ νερό
  • ½ κ γ μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
  • ½ λεμόνι

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι πρώτα. Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι, και μόλις πάρει βράση μετά από 2 λεπτά το βγάζουμε από την φωτιά για να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τις δίπλες μας
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά το κονιάκ μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και να μη κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε ένα μπαλάκι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και αλείφουμε το ζυμαράκι μας γύρω γύρω. Το βάζουμε στο μπολ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 ωρίτσες στο ψυγείο.
  3. Στην συνέχεια σε καθαρό πάγκο πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι κόβουμε ένα κομμάτι από το ζυμαράκι μας ,και ανοίγουμε ένα πολύ πολύ λεπτό φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλο το ζυμαράκι μας. Κόβουμε στενόμακρες ταινίες και τις σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  4. Ανοίγουμε τη φωτιά μας για να ζεσταθεί το λάδι μας.
  5. Με την βοήθεια ενός πιρουνιού περνάμε από την σχισμή στα δόντια του πιρουνιού το ζυμαράκι μας και το κάνουμε μια στροφή. Το βουτάμε το τυλιγμένο μέρος  μέσα στο λάδι και με το άλλο χέρι κρατάμε το τελείωμα της ταινίας από τη λωρίδα μας. Το ζυμαράκι μας θα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Σιγά –σιγά γυρνάμε το πιρούνι, και τυλίγουμε χαλαρά την λωρίδα γύρω γύρω από το πιρούνι μας. Η κίνηση μας πρέπει να είναι αργή και σταθερή. Όταν τελειώσει η λωρίδα να την τυλίγουμε κρατάμε το πιρούνι μερικά δευτερόλεπτα για να σταθεροποιηθεί το τριανταφυλλάκι που έχουμε σχηματίσει, και έπειτα με την βοήθεια ενός δεύτερου πιρουνιού απελευθερώνουμε το πιρούνι που είναι τυλιγμένη η δίπλα μας. Την αφήνουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα. Με την βοήθεια των πιρουνιών την βάζουμε από το λάδι, και την βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Την αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να ρουφήξει σιρόπι. Την βγάζουμε από το σιρόπι και την τοποθετούμε σε ένα μια σχάρα.
  6. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
  7. Έπειτα αφού τελειώσουμε όλες τις δίπλες μας τις παίρνουμε από την σχάρα και τις τοποθετούμε σε μια όμορφη γιορτινή πιατέλα.
  8. Περιχύνουμε μέλι ,και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης και μπόλικη κανελίτσα!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!!

-το κονιάκ το βάζουμε για να κόψει την «αβγουλίλα» που λέμε και φυσικά για το άρωμά του

-τα αυγά μας αναλογικά με το αλεύρι θα πρέπει να είναι 250 γρ. Γιαυτό καλό θα ήταν να τα ζυγίσουμε ώστε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα της ζύμης μας.

-επειδή τα αυγά αργούν να απορριφθούν από το αλεύρι μας για να γίνει το άνοιγμα τους πολύ λεπτό, πιο εύκολο και ντελικάτο, θα πρέπει να αφήσουμε να ξεκουραστεί.

-μπορείτε τις δίπλες να τις κόψετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και αφού τις ρίξετε στο λάδι να ρολάρετε και να τις διπλώσετε με την βοήθεια 2 πιρουνιών ώστε να σχηματιστούν όμορφα ρολάκια.

– η φωτιά μας στην αρχή πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή και στην συνέχεια μέτρια

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!