Ντολμαδάκια με κολοκυθανθούς

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ευλογία είναι όταν έχεις γη. Και όταν αυτή η γη σου δίνει καρπούς τότε είσαι πάρα πολύ τυχερός. Μια βόλτα από τον κήπο του μπαμπά, με το καλαθάκι μου, θα φτιάξουν το φαγητό της ημέρας, και άααααμα μείνουν (λέμε τώρα…) θα γίνουν υπέροχο μεζεδάκι για το βράδυ παρέα με λίγο φετούλα, ντομάτα και φυσικά ουζάκι. Μπαίνω λοιπόν στον κήπο νωρίς το πρωί -για να προλάβω τους κολοκυθανθούς ανοιχτούς- και γεμίζω το καλάθι μου με τα υλικά που θα χρειαστώ για να φτιάξω υπέροχα ,αρωματικά γευστικά, μερακλήδικα ντολμαδάκια. Κολοκυθανθοί, αμπελόφυλλα, μαϊντανό άνηθο κολοκυθάκια κρεμμυδάκια δυόσμο, ντομάτες… Ένα καλάθι φύση, υγεία, και νοστιμιά. Να χαίρεσαι να μαγειρεύεις, να δημιουργείς….Σήμερα θα φάμε σαν βασιλιάδες!!!!!

Τα υλικά μας

  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες περασμένες στον τρίφτη στην φαρδιά οπή
  • 2 κολοκύθια μεγάλα τριμμένα
  • 1 καρότο τριμμένο στην λεπτή οπή
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ ματ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ ματ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 40 τεμ κολοκυθανθούς
  • 40 αμπελόφυλλα +κάποια αμπελόφυλλα που θα χρειαστώ για τον πάτο της κατσαρόλας
  • 200 γρ ρύζι γλασσέ
  • 3 κ σ δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Χυμός από 3 ζουμερά λεμόνια για το βράσιμο
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Αφού πλύνουμε σχολαστικά τους κολοκυθανθούς, αφαιρούμε τους στήμονες με προσοχή(για να μην τρυπήσουμε ή σχίσουμε το άνθος). Έχουμε ζεματίσει τα αμπελόφυλλα μας ,και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Σε μια λεκάνη ανακατεύω όλα μου τα υλικά , και με προσοχή μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζω τους κολοκυθανθούς και τα αμπελόφυλλα.
  3. Σε μια λεκάνη τοποθετώ ελαιόλαδο στον πάτο, και στρώνω αμπελόφυλλα ώστε να κάτσουν τα ντολμαδάκια από πάνω. Στρώνω εναλλάξ αμπελόφυλλα και κολοκυθανθούς.
  4. Στην συνέχεια περιχύνω με ελαιόλαδο τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και νεράκι, τόσο όσο να καλύψει τα ντολμαδάκια μας. Σκεπάζω με ένα πιάτο, και τοποθετώ βάρος από πάνω.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, και αφήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι.
  6. Στην συνέχεια, σβήνουμε την φωτιά, και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει.

Σερβίρουμε με γιαούρτι.

-οι κολοκυθανθοί μαζεύονται νωρίς το πρωί που είναι ανοιχτοί. Δροσεροί, ντελικάτοι, και εύθραυστοι, τους παίρνουμε με προσοχή μην σκιστούν ,ή τρυπήσουν.  Μπορούμε να τους διατηρήσουμε 2-3 μέρες το πολύ στο ψυγείο τοποθετώντας τους τον έναν μέσα στον άλλον και κλείνοντάς τους σε κλειστό δοχείο. Εάν τους αγοράσετε από την λαϊκή, θα τους βρείτε πολύ νωρίς το πρωί. Τα αρσενικά άνθη είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

-μπορείτε ενδιάμεσα να βάλετε και ντολμαδάκια από πλατύφυλλο βασιλικό, που έχει ξεχωριστή και ντελικάτη γεύση. (Στη γέμιση όμως θα πρέπει να αφαιρέσετε τον δυόσμο για να μην γίνουν πολύ «βαριοί» )

-τώρα το καλοκαιράκι τρίβω κολοκυθάκι μέσα που ταιριάζει άψογα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κολοκυθάκι με αγκινάρα που δένει άψογα. Ή μπορείτε να βάλετε και τα δύο.

– τα ανάμικτα ντολμαδάκια με τους κολοκυθανθούς είναι ιδιαίτερα νόστιμα γιατί το ένα δένει με το άλλο. Ο κολοκυθανθός γλυκίζει και ηρεμεί το αμπελόφυλλο, και το αμπελόφυλλο δίνει την σπιρτάδα  στο ήρεμο γευστικά κολοκυθανθό.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!