Εκλεράκια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ποιος θα αρνηθεί σε μικρά αφράτα πεντανόστιμα εκλεράκια; Για γιορτές γενέθλια, για κέρασμα, για τον καφέ, για… για… για… όλοι θέλουν εκλεράκια και κανένας δεν λέει όχι!

Για τα την ζύμη εκλέρ

  • 150 γρ αλεύρι
  • 150 ml νερό
  • Λίγο αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο
  • 3 αυγά μεσαία

Βάζουμε στην φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζουμε το κατσαρόλι πάλι στην φωτιά και το ψήνουμε ελαφρά μέχρι να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Έπειτα το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Αφού πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε να γίνει ένα πηχτό ζυμάρι αλλά τόσο πηχτό ώστε να μπορεί να βγει από το κορνέ.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και με το κορνέ κάνουμε μικρά και χοντρούτσικα ραβδάκια.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντίσταση τα πρώτα 5 λεπτά (μέχρι να φουσκώσουν) και μετά χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου.

Κρέμα πατισερί

  • 350 ml γάλα
  • 150 κρ. Γάλακτος
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ κόρν φλαουρ
  • 1 βανίλια
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 αυγό ολόκληρο

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ έχουμε ενσωματώσει τα αυγά με το κόρν φλάουερ. Μόλις έχει ζεσταθεί αρκετά (λίγο πριν πάρει βράση ) η κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη το τραβάμε από την φωτιά ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα αυγά με το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα. Το βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Αφού έχουν βγεί τα εκλέρ από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα γεμίσουμε σαν σαντουιτς (στην μέση) ή με ένα μυτερό κορνέ να τα γεμίσουμε από κάτω. 

Κρέμα ανγκλέζ με σοκολάτα

  • 200 γρ γάλα
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • ½ κ γ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 4 κρόκους
  • 1 κουβερτούρα σοκολάτα
  • 125 γρ ζάχαρη
  • ¼ κ σ αλάτι

Χτυπάμε την μισή ζάχαρη με τα αυγά και την βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά. Στο μεταξύ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι αλλά δεν το ανακατεύουμε καθόλου. Όταν το γάλα ζεσταθεί αλλά δεν έχει βράσει, ενσωματώνουμε τα αυγά σιγά σιγά  και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε την κουβερτούρα την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαίν μαρι. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.

Εάν δεν σας πήξει μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόρν φλάουρ.

Σε μια σχάρα στην οποία έχουμε βάλει από κάτω ταψί τοποθετούμε τα εκλεράκια γεμισμένα στην σειρά. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε περιχύνουμε τα εκλεράκια μας. Τ αφήνουμε τνα κρυώσουν.

Εάν θέλουμε λιώνουμε σε Μπαιν μαρι κουβερτούρα και τα περιλούζουμε.

  1. Να θυμόμαστε πάντα όταν ενσωματώνουμε ζεστό υγρό μέσα σε αυγά το κάνουμε πολύ προσεκτικά λίγο λίγο για να πάρουν την θερμοκρασία σωστά, γιατί εάν το βάλουμε απότομα τα αυγά Θα ψηθούν (όπως ακριβώς το αυγολέμονο)
  2. Τα εκλεράκια μας τα κάνουμε παχουλά ώστε όταν ψηθούν να έιναι αφράτα και να μπορούμε να τα γεμίσουμε.
  3. Εάν θέλουμε να τα γεμίσουμε από κάτω τα τρυπάμε σε 2-3 σημεία ώστε να πάει παντού η γέμιση
  4. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς, ή με άσπρη σοκολάτα και πολύχρωμη τρούφα
  5. Πολύ όμορφα δείχνει επάνω στην σοκολάτα να βάλουμε φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ή φρούτα σε κομματάκια

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!