Ελαιόψωμο

Facebook
Pinterest
Twitter

Ψωμί και ελιά. Τα δυο θεμέλια της διατροφής μας από τα αρχαία χρόνια. Τι και εάν πέρασαν αιώνες, και η μαγειρική εξελίχθηκε , και παντός είδους  αρτοποιήματα μπήκαν στην διατροφή μας… το ψωμί με τα κομματάκια ελιάς θα είναι πάντα μέσα στη διατροφή μας, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα ζυμαρο-σφολιατο-πιττοειδή ποικιλίες και αν έχουμε.

Θρεπτικό ,υγιεινό, που το συναντάμε σε ατομικά ψωμάκια,  ή σαν αφράτη φουσκωτή πίτα , η καρβελάκια ή και ακόμη φραντζολάκια. Στα χωριά τα γεμίζαν με ντομάτα και φέτα και τα παίρναν οι αγρότες στα χωράφια για να έχουν ένα θρεπτικό διάλειμμα από την κοπιαστική τους δουλειά, πίνοντας παρέα ένα αφέψημα. Για να δούμε λοιπόν πως θα φτιάξουμε ελαιόψωμο, και εμείς στο σπίτι. Ο μπαμπάς έχει φέρει πολλές ελίτσες από το χωριό ,και θα βάλω αρκετές! Με την ρίγανη που μοσχοβολάει, θα γίνει υπέροχο! Για πάμε να δούμε…

Τα υλικά μας

 • 150-180 γρ φιλέτο ελιάς
 • 600 γρ αλεύρι για ψωμί
 • 410 γρ χλιαρό νερό
 • 1 κ γ αλάτι
 • ½ κ γ ζάχαρη
 • 1 φακελάκι μαγιά
 • 2 κ γ ρίγανη
 • 2 κ  βούτυρο λιωμένο για επάλειψη

Διαδικασία

 1. Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγη ποσότητα από το χλιαρό νερό, μαζί με την μαγιά και την ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την ρίγανη. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά την ενσωματώνουμε στο αλεύρι καθώς και το υπόλοιπο νερό. 
 2. Πλάθουμε μια ζύμη η οποία θα πρέπει να είναι κολλώδης. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. 
 3. Στην συνέχεια ενσωματώνουμε τις ελιές, και ζυμώνουμε καλά να πάνε παντού ομοιόμορφα.  Στην συνέχεια κόβουμε την ζύμη μας σε ισόποσα κομμάτια και τα πλάθουμε μπαλάκια ή μικρά φραντζολάκια.  
 4. Τα τοποθετούμε στο ταψί σε αραιά διαστήματα γιατί θα τα αφήσουμε να φουσκώσουν. Τα αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει όσο χρειαστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο βαθμούς στον αέρα. Λίγο πριν το βάλουμε στο φούρνο ,αλείφουμε με βούτυρο τα ψωμάκια μας. Όταν πάρουν ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.

-Στο πλάσιμο ενδεχομένως να χρειαστείτε λίγο αλευράκι παραπάνω.

– Κρατήστε μερικά φιλέτα ελιάς να τα βάλετε από πάνω αφού τα πλάσετε και τους δώσετε σχήμα, γιατί ενδεχομένως να μην φαίνονται οι ελίτσες , γιατί μπορεί να έχουν πάει όλες μέσα.  

– δεν μπορώ να σας πω ακριβή χρόνο γιατί δεν ξέρω το σχήμα και τον όγκο που έχετε δώσει εσείς στο ελαιόψωμο σας. Εγώ έκανα γύρω στα 12  μικρά φραντζολάκια, και χρειάστηκε γύρω στα 18-20 λεπτά.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek