Ελληνικό Πρωινό

Facebook
Pinterest
Twitter

Θα αρχίσω με το αρχαίο απόφθεγμα “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”.

Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όλοι και ο κάθε ένας ξεχωριστά συμβάλουν στο να διατηρήσουν ένα υγειές σύνολο που να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην δύσκολη επώδυνη καθημερινότητα.

Έτσι λοιπόν η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μου είναι η έναρξη της ημέρας με τι άλλο από ένα πλούσιο γεμάτο ελληνικά καλούδια “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ”.

Σκεφτείτε όπου και να βρίσκεστε, να ξυπνάτε και να σας υποδέχεται ένας πλούσιος μπουφές σε ένα ξενοδοχείο με τοπικές σπεσιαλιτέ και ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ η τσάι. Αυτό λοιπόν ονομάζετε «Ελληνικό Πρωινό». Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω ένα μικρό μέρος της αστείρευτης ελληνικής γης και να σας μεταφέρω νοητά στο χώρο της παραγωγής όπως και της γεύσης των Ελληνικών προϊόντων.

Το “Ελληνικό πρωινό” ήταν ένα δημιούργημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδας (ΞΕΕ) που βασίστηκε στην επιβράβευση – πιστοποίηση των επιχειρήσεων που θα προβάλαν καθαρά ένα μπουφέ με Ελληνικά Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Οι προϋποθέσεις ελληνικού πρωινού είναι

…Ο επιχειρηματίας διαλέγει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τον νομό που βρίσκεται το ξενοδοχείο αλλά και από συγκεκριμένους παραγωγούς που έχει επιλέξει το Ξ.Ε.Ε. και που φαίνονται μέσα από τη λίστα που έχει αναρτήσει στο σάιτ του. Μπορεί επίσης να επιλέξει προϊόντα που να είναι Π.Ο.Π. η Π.Γ.Ε.

Για να δούμε λοιπόν μερικά από τα ΠΟΠ προϊόντα που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει είτε ατόφια είτε μαγειρεμένα σε συστατικά ένα ελληνικό πρωινό!

ΕΛΙΕΣ

Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά κατείχε σημαντική θέση, τόσο στην διατροφή των πολιτών (η ελιά η παιδοτρόφα, όπως αναφέρει ο Σοφοκλής ) όσο και στην οικονομία των πόλεων. Κατά τον Ιπποκράτη, το Θεόφραστο, τον Αριστοτέλη, τον Αριστοφάνη, τον Παυσανία και τον Όμηρο, αναφέρονται συνολικά 16 διαφορετικές ποικιλίες σε όλη την Ελλάδα, που ανάλογα τον προορισμό τους, το σχήμα τους, είχαν και τον ανάλογο τρόπο παρασκευής.

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, ΑΡΤΑΣ , ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, ΡΟΒΙΩΝ, ΒΟΛΟΥ, ΣΤΥΛΙΔΑΣ, ΘΡΟΥΜΠΑ, ΘΑΣΟΥ, ΧΙΟΥ, ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο, πολύτιμο συστατικό από την αρχαία Ελλάδα, ήταν βασικό στοιχείο καθημερινής διατροφής. Το χωρίζαν σε 3 κατηγορίες. Τις “ωμοτριβές” που ήταν από άριστης ποιότητας ελιάς αγουρωπής, το “δεύτερον γεύματος” ήταν το καλής ποιότητας λάδι και το “χυδαίον έλαιον” το οποίο ήταν από υπερώριμες η χτυπημένες ελιές. Το λάδι το είχαν και για άλλες χρήσεις όπως για το λύχνο για φωτισμό αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κατά τον Ιπποκράτη το ελαιόλαδο ήταν συστατικό για περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις (δερματικές, επουλωτικό, αντισηπτικό για εγκαύματα κλπ). Επίσης για τις γυναίκες ήταν από τα κύρια συστατικά που το αναμίγνυαν με βότανα για καλλυντική χρήση. Ακόμα, είχε συνδεθεί με της αθλητικές δραστηριότητες (οι αθλητές άλειφαν τα σώματα τους με λάδι). Και ας μην ξεχνάμε την χρήση λιπαντικού σε άμαξες και μηχανισμούς με βάση το μέταλλο κλπ.

ΚΡΗΤΗΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΡΟΔΟΥ, ΘΑΣΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΣΑΜΟΥ , ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

ΤΥΡΙΑ

Η πατρίδα μας έχει πολλές αναφορές από την Ελληνική μυθολογία για την τυροκομία η οποία δόθηκε δώρο από τους θεούς του Όλυμπου στους θνητούς. Η τέχνη του τυριού δόθηκε από τον Αριστέα γιο του Απόλλωνα. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις αναφορές που υπάρχουν για το γάλα το οποίο το θεωρούσαν ιερό γιατί ο Δίας κυνηγημένος από τον πάτερα του Κρόνο κρύφτηκε με την βοήθεια της Ρέας (της μητέρας του) και τράφηκε με το γάλα της ιερής κατσίκας Αμάλθειας. Με την σειρά του ο Δίας προκειμένου να θρέψει τον γιο του Ηρακλή με ιερό γάλα και να γίνει αθάνατος προκάλεσε κατάκλιση του ουρανού με γάλα… Έτσι γέμισε ο ουρανός γαλαξίες. Επίσης ο Όμηρος αναφέρεται στην εκτροφή αιγοπροβάτων, στο οποίο ο πολύφημος έφτιαχνε ένα μαλακό τυρί λευκό που έμοιαζε με φέτα. Ο Αριστοφάνης, ο Αριστοτέλης κλπ κάνουν αναφορά για επαγγέλματα σχετικά με την τυροκομεία όπως “γαλακτόμοι”, τρύπιοι”, “τυρευτύρες”. Αρκετές αναφορές γίνονται και κατά την βυζαντινή περίοδο, όπως την εποχή του Μυστρά… ο οποίος ονομάσθηκε μυζήθρας από το γνωστό τυρί.

ΑΝΕΒΑΤΟ, ΓΑΛΟΤΥΡΙ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ, ΚΡΗΤΗΣ , ΝΑΞΟΥ, ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΚΑΣΕΡΙ, ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ, ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΜΑΝΟΥΡΙ, ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ, ΜΠΑΤΖΟΣ, ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ, ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ, ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ, ΦΕΤΑ , ΣΦΕΛΑ, ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΑΡΑΧΟΒΑΣ, ΞΥΓΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΚΡΑΣΟΤΥΡΙ ΚΟΥΣ

Φρούτα – Λαχανικά – Ξηροί Καρποί – Όσπρια

Από την αρχαία Ελλάδα τα φρούτα κατείχαν περίοπτη θέση στην διατροφή… Αγαπημένο φρούτο των αρχαίων προγόνων μας ήταν το σύκο. Ήταν σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν γινόταν αντικείμενο λατρείας. Γι’ αυτό οι αναφορές του από ποιητές και συγγραφείς της εποχής.

Το σύκο της Αττικής θεωρείτο εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, τόσο, που υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έπρεπε να εξάγεται σε άλλες περιοχές αλλά να το απολαμβάνουν μόνο οι Αθηναίοι. Υπάρχουν αναφορές σε πολλές ποικιλίες σύκων όπως τα χελιδόνια, τα αγριόσυκα, οι φιβαλέοι, οι οπωροβασιλίδες, τα ασπρόσυκα γνωστά ως “λευκερίνεα” και τα “οξάλια” με ξινή γεύση, τα βασιλικά σύκα. Επίσης τα σταφύλια σε αρκετές ποικιλίες που ήταν βασική τροφή για το πρωινό, το δεκατιανό και το βραδινό τους. Όπως άλλωστε και τα όσπρια τα οποία βράζαν με νερωμένο κρασί και ήταν το κύριο γεύμα τους στους αγώνες.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ, ΜΗΛΑ ΖΑΓΟΡΑΣ , ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ, ΦΙΣΤΙΚΙ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΜΑΛΕΜΕ ΧΑΝΙΩΝ, ΚΕΡΑΣΙΑ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ, ΠΑΤΑΤΑ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΜΗΛΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΦΙΡΙΚΙ ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ, ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΦΑΒΑ ΦΕΝΕΟΥ, ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ, ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΡΝΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Όπως και διάφορα άλλα προϊόντα πχ κρόκο Κοζάνης, μαστίχα, τσίχλα και μαστιχέλαιο Χίου, ρόδι Ερμιόνης, αρσενικό Νάξου…

Ο σεφ μπορεί να εμπνευστεί και να παρουσιάσει πληθώρα προϊόντων και παρασκευές… από τα φρούτα σε μαρμελάδες, είτε πίτες με συστατικά από τα τυριά και τα λαχανικά.

Ο Επιχειρηματίας μέσα από την πιστοποίηση του Ελληνικού Πρωινού επίσης ωφελείται από την διαφήμιση τόσο στους καταλόγους του ΞΕΕ όσο και στο σάιτ του ΞΕΕ.

Ο πελάτης κερδίζει… Την γεύση και γνώση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων από το ξενοδοχείο που έχει επιλέξει.

Η χώρα προβάλει και προωθεί την κάθε τοπική κοινωνία στους ξένους και με το ερέθισμα του Ελληνικού Πρωινού διαφημίζει τα προϊόντα μας.

Σε κάθε περίπτωση όλοι είναι κερδισμένοι

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek