Ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο

Facebook
Pinterest
Twitter

Σήμερα θα δούμε πως παράγεται ο “υγρός χρυσός” της Ελληνικής και Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο. Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της διατροφής μας που μπαίνει παντού και είναι πολύ ωφέλιμο.

Με αφορμή ένα ταξίδι στη Μάνη και μιας και είναι η εποχή που μαζεύονται οι ελιές έχω έρθει σε ένα σύγχρονο ελαιοτριβίο της περιοχής ώστε να δω την όλη διαδικασία παραγωγής αυτού του φανταστικού προϊόντος. 

Το συγκεκριμένο ελαιοτριβίο έχει μια ευθεία γραμμή παραγωγής, διφασικής λειτουργίας, η οποία γίνετε χωρίς απόβλητα και με διαδικασία της ψυχρής άλεσης κάτω απο τους 27 βαθμούς. Το αποτέλεσμο είναι η καλύτερη  ποιότητα στο τελικό προϊόν, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπου ειδικά το λακωνικό φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Στην είναι η αρχή της διαδικασίας ξεφορτώνονται οι ελιές και μέσω της ταινίας οδηγούνται στο πλυντήριο. Αφού αφαιρεθούν τα φύλλα μέσα απο τις τουρμπίνες, οι ελιές πλένονται με πολύ νερό να φύγουν όλα τα ξένα αντικείμενα, (χώματα απο το χωράφι κλπ) και αφού περάσουν από ζύγιση, περνάνε στο σπαστήρα. Εκεί δημιουργείται η πάστα της ελιάς. Αυτή η πάστα περνάει μέσα στους μαλακτήρες που ειπαμε πριν με ψυχρή άλεση σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και μένει για μιάμιση ώρα σαν ζυμάρι να ζυμωθεί.

Στο επόμενο στάδιο θα οδηγηθούμε στο επονομαζόμενο ντεκάτε το οποίο με φυγοκέντριση δημιουργεί ζώνες οι οποίες διαχωρίζουν την πάστα του καρπού στην ουσία που έχει η ελιά με το ελαιόλαδο και κάποιο νερό που χρησιμοποιείτε στην διαδικασία. Έπειτα θα οδηγηθεί στους διαχωριστήρες όπου το νερό που είναι πιο βαρύ θα πάει κάτω το λάδι πάνω και θα έχουμε το τελικό μας προϊόν που θα περάσει απο διάφορες σχάρες, έτοιμο πραγματικά λόγω της ποιότητας της διαδικασίας για βρώση ή για οτιδήποτε χρειάζεσαι.

Όλο το εργοστάσιο είναι φτιαγμένο με σύγχρονες προδιαγραφές και τα πάντα είναι ινοξ μιας και είναι το πιο κατάλληλο υλικό. 

Τέλος, ο παραγωγός μπορεί το τελικό προϊόν είτε να το πάρει κατευθείαν απο τις μάνικες  μέσα στο δοχείο που θέλει, είτε να το αποθηκεύσει σε ειδικές δεξαμενές που υπάρχουν, επίσης ίνοξ με δυνατότητα αποθήκευσης 1.100 τόνους ελαιόλαδου

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek