Φοκάτσια με μανιτάρια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Η Φοκάτσια είναι ένα είδος πίτας-ψωμιού, που την έφτιαχναν στην Ιταλία. Θα λέγαμε ότι είναι πρόγονος της πίτσας. Στην ουσία είναι ένα ψωμάκι πατητό με υλικά διάφορα στην επιφάνειά του.  Στα παλιά χρόνια όπου υπήρχε φτώχια, οι νοικοκυρές φτιάχνανε την φοκάτσια με ότι είχαν στο ψυγείο. Θα δούμε φοκάτσια με λαχανικά, με πατάτα, με κρεμμύδια, με ντομάτες, με ελιές …με τέλος πάντων είχαν διαθέσιμο υλικό. Σχεδόν πάντα βάζαν και βότανα μέσα για να νοστιμίζει περισσότερο , όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κλπ. Εδώ θα την δούμε μια απλή φοκάτσια με τα αγαπημένα μας μανιτάρια και με πιπεριές. Είναι νόστιμη, χορταστική, και μπορούμε να την φτιάξουμε σε περιόδους νηστείας.

Τα υλικά μας

  • Για το ζυμάρι μας
  • 440 γρ αλεύρι 00
  • 1 φακ μαγιά ξερή
  • 2 κ γ ζάχαρη
  • 220 γρ νερό χλιαρό
  • 1 ½ κγ αλάτι

————————-

  • ½ πιπεριά κόκκινη κομμένη καρέ
  • ½ πιπεριά πράσινη κομμένη καρέ
  • 3 μανιτάρια πόρτο μπέλο κομμένα σε φέτες

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε με το ζυμαράκι μας. Σε λίγο χλιαρό νερό ανακατεύουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και το νερό. Δουλεύουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας απαλή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1- ½ ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία του δωματίου).
  2. Όσο ξεκουράζεται το ζυμαράκι μας , προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Κόβουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
  3. Στην συνέχεια ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε ταψί διαμέτρου 30΄εκατοστών και προσθέτουμε επάνω τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
  4. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 180ο βαθμούς για 50΄- 60΄λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα .

Καλή επιτυχία.

-μπορούμε να συμπληρώσουμε και άλλα υλικά εάν έχουμε

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!