Fresko ψάρι… Δηλαδή πέστροφα από το Καρπενήσι!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Στον οικισμό Γαύρου, στο μεγάλο χωριό Ευρυτανίας, θα βρείτε το ιχθυοτροφείο Fresko.

Η μονάδα αυτή εκτρέφει την ιριδίζουν πέστροφα, η οποία είναι πεντανόστιμη, καθώς επίσης διαθέτει συσκευαστήριο και καπνιστήριο όπου παρασκευάζει καπνιστή και μαριναρισμένη πέστροφα που είναι μεζές εκλεκτός!

Η εταιρεία

Η Fresko ιχθυοκαλλιέργειες ξεκίνησε με παραγωγή περίπου στους 25 τόνους και σιγά σιγά ανέβηκε μετά από 6 χρόνια λειτουργίας στους 50 τόνους σε ετήσια παραγωγή.

Το νερό της μονάδας είναι πεντακάθαρο καθώς προέρχεται από πηγή περίπου ενάμιση χιλιόμετρο απόσταση από το εκτροφείο. Η θερμοκρασία του νερού παραμένει σταθερή όλο το χρόνο στους 12 βαθμούς Κελσίου αλλά από την άλλη ανεβάζει το κόστος παραγωγής γιατί τα ψάρια έχουν πιο αργή ανάπτυξη, δηλαδή για να φτάσουν στο εμπορεύσιμο μέγεθος χρειάζονται γύρω στους 18 με 20 μήνες. Από την άλλη υπάρχει πολύ καλή ποιότητα παραγωγής.

photo by ICONIC, www.iconic.gr

Η ιριδίζουσα πέστροφα έχει διάφορα στάδια παραγωγής.

Το πρώτο στάδιο παραγωγής που γίνεται τέλη Νοεμβρίου είναι το άρμεγμα των γεννητόρων και η γονιμοποίηση των αυγών μέσα σε ειδικά βαρέλια. 25 ημέρες αργότερα καταλήγουμε να είμαστε στο εκκολαπτήριο, στο οποίο σιγά σιγά σκάνε τα αυγά και αρχίζουμε λοιπόν εκεί να έχουμε τον πρώτο γόνο.

Ο γόνος χωρίζεται σε παρτίδες. Συνήθως έχουμε 3 κάθε χρόνο. Ο γόνος παραμένει εκεί μέχρι το ένα γραμμάριο σε μέγεθος όπου μετά πάει στις μεγάλες εξωτερικές δεξαμενές.

Σε αυτό το στάδιο ο γόνος γίνεται διαλογή όπου χωρίζονται τα πιο μικρά από τα μεγάλα ψάρια.

Έτσι έχουμε διάφορα στάδια παραγωγής με διάφορα μεγέθη το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει παραγωγή όλο το έτος, αυτός είναι ο στόχος άλλωστε.

Η εκτροφή συνεχίζεται εκεί τους επόμενους μήνες μέχρι να φτάσει το ψάρι στο επιθυμητό μέγεθος.

Η ιχθυοκαλλιέργεια Fresko μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες τόσο σε λιανική και χοντρική πώληση όσο και σε μεζεδοπωλεία καθώς επίσης διαθέτει τα προϊόντα συσκευασμένα σε περαστικούς και επισκέπτες.

by Iconic, www.iconic.gr

Τα προϊόντα

Η μονάδα μεταποίησης που οποία έχει δημιουργηθεί στο χώρο του ιχθυοτροφείου τα τελευταία δύο χρόνια διαθέτει καπνιστήριο όπου εκεί παρασκευάζεται και τυποποιείται καπνιστή πέστροφα.

Το πρώτο προϊόν είναι ολόκληρο το ψάρι καπνισμένο, είναι όπως η ρέγκα σε γνώριμη συσκευασία αλλά σαν γεύση είναι τελείως διαφορετική. Είναι πιο απαλή λιγότερο αλμυρή και σου αφήνει ωραία επίγευση.

Από εκεί και πέρα προστέθηκαν δύο νέοι κωδικοί, η πέστροφα Καρπενησίου σε φιλέτο καπνιστή και η πέστροφα Καρπενησίου μαριναρισμένη για να ολοκληρώσει τη γκάμα. Η επιχείρηση σιγά σιγά προχωράει και στοχεύει στην καλύτερη ανάπτυξη του προϊόντος.

Συνταγές

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε νόστιμη φρέσκια πέστροφα στη λαδόκολα ή να δοκιμάσετε την καπνιστή φτιάχνοντας τούρτα ή μια εκπληκτική μακαρονάδα.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Fresko

Το ιχθυοτροφείο Fresko είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στο κοινό. Αξίζει να το επισκεφτείτε καθώς και να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει μαζί με ένα τσιπουράκι…

info:
Ιχθυοτροφείο Fresko
Επαρ.Οδ. Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας 26, Γαύρος 361 00
τηλ.: 2237 041215
Ιστοσελίδα

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!