Φυτούρα

Facebook
Pinterest
Twitter

Μας έρχεται από τη Ζάκυνθο και είναι ένα πολύ απλό και νόστιμο γλύκισμα!! Το προσφέρουν συνήθως την ημέρα του Αγ Διονυσίου (17 Δεκεμβρίου)  και μπορούμε να τη βρούμε και σε όλη την Ζάκυνθο σε ζαχαροπλαστεία καφέ και όχι μόνο….

Τα υλικά μας απλά και λιγοστά

  • 1,5 l νερό
  • 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ κ γ αλάτι
  • Λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • Ζάχαρη κρυσταλιζέ και κανελίτσα για να το πασπαλίσουμε

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μην μας σβολιάσει. Όταν γίνει χυλός το τραβάμε από την φωτιά. Σε ένα λαδωμένο ταψάκι ρίχνουμε το χυλό και το στρώνουμε όμορφα από πάνω ώστε η επιφάνεια του να μην έχει αυλακώσεις και βαθουλώματα.
  2. Το αφήνουμε στο ταψί να σφίξει και να γίνει συμπαγές γύρω στις 12 ώρες. Γιαυτό στην Ζάκυνθο κάνουν αυτή την διαδικασία την προηγούμενη μέρα το βράδυ .
  3. Μόλις περάσει το χρονικό περιθώριο των 12 ωρών το χαράζουμε σε κομμάτια, και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το τυχόν περιττό λάδι.
  4. Έτσι όπως είναι ζεστά κάνουμε ένα μίγμα με ζάχαρη και κανέλα και τα βουτάμε ώστε να πάει παντού στα κομμάτια.

-η παραδοσιακή φυτούρα έχει μεγάλα κομμάτια, όμως εγώ θα σας πρότεινα να το βάλετε σε μεγαλύτερο ταψάκι να γίνουν τα κομμάτια πιο χαμηλά και πιο λεπτούτσικα. Κατά την γνώμη μου γίνονται πιο νόστιμα.

– Εάν είναι καλοκαιράκι την αναμονή των 12 ωρών, το βάζουμε στο ψυγείο 

– μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή μαστίχα Χίου ή βανίλια για άρωμα.

-απολαυστικό επίσης γίνετε εάν το περιλούσετε αντί για ζάχαρη, με μέλι θυμαρίσιο.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek