Γαλακτομπούρεκο

Facebook
Pinterest
Twitter

Εύκολο, γρήγορο, βελούδινο, νόστιμο γαλακτομπούρεκο! Το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου…ενώ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα γλυκά, σε αυτό το γαλακτομπούρεκο δεν μπορεί να αντισταθεί! Και θα το κάνουμε με ολόκληρο το φύλλο (φύλλο και κομμάτι) γιατί του αρέσει πολύ το φύλλο! Να βγουν «γενναίες» οι μερίδες! ε λοιπόν…αυτό το εύκολο γαλακτομπούρεκο που μπορεί να το φτιάξει και κάποιος που δεν το έχει πολύ με την κουζίνα, και γιαυτό… θα το φτιάξουμε σήμερα κιόλας …γιατί…μας αρέσει πολύ!

Τα υλικά μας

  • 1κ φύλλο κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ βούτυρο φρέσκο
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 1100 γρ ζάχαρη
  • 1000 γρ νερό
  • ½ λεμόνι
  • 1 βανίλια

Διαδικασία

Ξεκινάμε με το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό με το λεμόνι. Μόλις βράσει και λιώσει η ζάχαρη τραβάμε το σιρόπι από την φωτιά ρίχνουμε μια βανίλια ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια προχωράμε στην κύρια παρασκευή

  1. Από το 1 λίτρο γάλα, παίρνουμε λίγη ποσότητα και ανακατεύουμε την ζάχαρη και τα αυγά πολύ καλά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και λίγο πριν βράσει ρίχνουμε το μίγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας γρήγορα , και έπειτα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζοντας μέχρι να βγάλει φουσκάλες. Μόλις γίνει χυλός, το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας από το φρέσκο βούτυρο και το ξύσμα. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
  2. Απλώνουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο. Εάν τα φύλλα μας είναι μεγάλα, τα κόβουμε στην μέση, ένα είναι κανονικά τα αφήνουμε ως έχει (ένα φύλλο ένα κομμάτι).Εάν πάλι μας αρέσει το φύλλο, (όπως εμένα) μπορείτε να αφήσετε και το μεγάλο ολόκληρο χωρίς να κοπεί.
  3. Έχουμε λιώσει το υπόλοιπο βούτυρο, και ξεκινάμε να τυλίγουμε.
  4. Απλώνουμε το φύλλο μπροστά μας, το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, και βάζουμε στην αρχή του φύλλου στην μέση με το κουτάλι μας την κρέμα. Γυρίζουμε και κάνουμε ρολό μια φορά και εν συνεχεία κλείνουμε δεξιά και αριστερά προς τα μέσα το φύλλο. Βουτυρώνουμε και ρολάρωντας κλείνουμε το ατομικό μας κομμάτι.
  5. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.
  6. Μόλις πάρουν χρώμα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

Καλή επιτυχία !

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek