Γεμιστά με γαρίδες ή με ανάμικτα θαλασσινά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια εναλλακτική πρόταση γεμιστών που είναι ελαφριά υγιεινή νηστίσιμη. Μυρωδάτα γεμιστά με άρωμα θαλασσινών.

Τα υλικά μας

  • 2-3 ντομάτες
  • 2-3 μελιτζάνες
  • 2-3 πιπεριές
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • Ρύζι γλασε 1 ½ κουταλιά σε κάθε γεμιστό μεσαίου μεγέθους (περίπου 400 γρ)
  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • ½ κιλό γαρίδες μικρές ή ανάμικτα θαλασσινά
  • 1 φλ λάδι
  • ½  ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½  ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα αδειάζουμε με προσοχή. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το κρατάμε. Αφαιρούμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε. Σε ένα σουρωτήρι, πλένουμε τις γαρίδες (ή τα ανάμικτα θαλασσινά μας) και τις αφήνουμε να σουρώσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες (ή τα θαλασσινά) μας (για να πάρουν χρώμα) και σβήνουμε σε το ούζο. Τις παίρνουμε από την κατσαρόλα και στην ιδία κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμυδάκια μας και το σοτάρουμε. Στην συνέχεια σωτάρουμε το σκόρδο και βάζουμε την ντομάτα (κρατάμε 2-3 κουταλιές) και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι. Ρίχνουμε λίγο νερό (όχι πολύ γιατί θα βγάλουν τα θαλασσινά). Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά. Έπειτα το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τις γαρίδες (ή τα θαλασσινά μας) και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας με ένα κουτάλι με προσοχή να μην ανοίξουμε τα λαχανικά μας. Τοποθετούμε στο ταψί μας τα γεμιστά και ανάμεσα βάζουμε τις πατατούλες τις κυδωνάτες.
  4. Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τις 3 κουταλιές ντοματούλα που κρατήσαμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πολύ λίγο νερό (γιατί θα βγάλουν τα γεμιστά) και το ανακατεύουμε.
  5. Περιχύνουμε τα γεμιστά μας.
  6. Τοποθετούμε τα γεμιστά μας σε προθερμασμένο φούρνο για 45 -50 λεπτά  στους 180ο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τις γαριδούλες (ή τα θαλασσινά τα ανάμικτα) τα σοτάρουμε στην αρχή για να πάρουν χρώμα. Τα προσθέτουμε στο τέλος για να μην μαγειρεύονται πολύ στην φωτιά γιατί είναι τρυφερά και θα σφίξουν.

Γεμίζουμε το καθένα στα ¾ γιατί το ρύζι φουσκώνει και δεν θέλουμε να μας ανοίξουν.

Μπορούμε να τα φτιάξουμε και σε περιόδους νηστείας.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n