Υπέροχη παραδοσιακή συνταγή, που θυμίζει γιαγιά, χωριό, και ξυπνάει αναμνήσεις παιδικές! Το κριθαράκι βουτηγμένο στην σαλτσούλα με τα τυριά ,ο κιμάς να μοσχοβολάει και η κάθε μπουκιά να γίνεται απόλαυση.
Μια συνταγή που την αγαπάμε γιατί ενώ είναι στην ουσία πάλι ζυμαρικό με κιμά ,είναι η διαφορετική αίσθηση ,με την μυρωδιά του φούρνου ,των λιωμένων αγαπημένων μας τυριών και την υπέροχη μυρωδάτη γεύση του κιμά.
Τα υλικά μας
- 500 γρ κιμάς ανάμεικτος ή μοσχαρίσιος
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ντοματάκι κονκασέ
- 1 κ σ πελτές
- ½ κιλό κριθαράκι χοντρό
- 300 γρ μιξ τυριών
- 1 ½ l ζωμό κότας
- Αλάτι-πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 2 κ σ βούτυρο
Διαδικασία
- Ανοίγουμε τον φούρνο να προθερμαίνετε
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο τον πελτέ και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κριθαράκι
- Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε 2-3 λεπτά, στην συνέχεια το προσθέτουμε στον κιμά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και το αφήνουμε να σιγοβράσει δέκα λεπτά ανακατεύοντάς το συνεχώς μην μας πιάσει το κριθαράκι στην κατσαρόλα.
- Στην συνέχεια μεταφέρουμε στη γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω τα τυριά μας.
- Το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να γκραντιναριστούν τα τυριά μας και να πάρουν ένα υπέροχο ξανθοκάστανο χρώμα.