Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Με εκπληκτικά αρώματα, είναι ένα κέρασμα που αρέσει σε όλους.
Υλικά
- 1 κιλό και κάτι φλούδες λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κ.σ. γλυκόζη
- 800 γρ νερό


Εκτέλεση
Παίρνουμε τα λεμόνια μας τα οποία είναι χονδρόφλουδα (βιολογικά ή ακέρωτα). Τα πλένουμε και με έναν αναποφλοιωτή παίρνουμε το επάνω μέρος (το κίτρινο).

Αυτό το κρατάμε εάν θέλουμε για λεμοντσέλο. Στα πορτοκάλια τα περνάμε με έναν τρίφτη (το ξύσμα το κρατάμε στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις).

Το άσπρο μέρος το χαράζουμε κάθετα σε τέσσερα μέρη. Το ξεφλουδίζουμε προσεκτικά παίρνοντας την φλούδα μόνο και όχι και την σάρκα μέσα.
Τα γυρνάμε ρολλάκια και τα στεριώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Εάν θέλουμε τα κόβουμε σε λωρίδες.



Τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν, και να ξεπικρίσουν. Αυτή την διαδικασία την κάνουμε 3 φορές. Το κάθε νερό το αφήνουμε περίπου 5 λεπτά.

Αφού τελειώσουμε την διαδικασία βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό την ζάχαρη την γλυκόζη και προσθέτουμε προσεκτικά το γλυκάκι μας. Το βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι (γύρω στα 45 λεπτά)

Η ίδια διαδικασία ισχύει και εάν θέλουμε να κάνουμε γλυκό πορτοκάλι νεράντζι κλπ.
