Γλυκό συκαλάκι

Facebook
Pinterest
Twitter

Σύκο!!!! Αγαπημένο μου γλυκό!! Μπορώ να τρώω βάζα ολόκληρα!! Το πρώτο μου γλυκό κουταλιού σε προτίμηση! Ίσως γιατί το έχω συνδυάσει με παιδικές μνήμες…Στο χωρίο, κάθε απόγευμα παγωτάκι με γλυκό συκαλάκι από πάνω. Στο χωριό , δεν υπάρχει σπίτι, που να μην γλυκό συκαλάκι. Είναι βέβαια και εύκολο, γιατί η Εύβοια είναι γεμάτη συκιές. Δεν είναι τυχαίο που έρχεται πρώτη στο φρούτο αυτό. Το φρούτο που βγάζει η Κύμη μας σε μεγάλες ποσότητες. Θυμάμαι από παιδί την ιδιαίτερη μυρωδιά που είχαν όλοι οι δρόμοι και τα μέρη στο χωριό. Είχαν την γλυκιά μυρωδιά της Συκιάς. Δικαίως είναι η Εύβοια η βασίλισσα του Σύκου. Γλυκά, φαγητά, σε όλες τις παρασκευές, μπορείς να τα βρεις εδώ! Υπέροχο συκόμελο, όπου φτιάχνουμε από κουλουράκια, μέχρι ότι φανταστείς…και ας μην ξεχνάμε τα ξερά σύκα Κύμης που είναι γνωστά πλέον σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι τους τουρίστες σωρηδόν να παίρνουν ξερά σύκα για την πατρίδα τους…Έχω φτιάξει πολλά γλυκά κουταλιού. Όμως το γλυκό συκαλάκι ήθελα να το φτιάξω στην πατρίδα μου λοιπόν, μαζί με μια νοικοκυρά από Κύμη. Όλα τα προϊόντα του γλυκού να είναι από κει, ώστε όταν το σερβίρω να έχει μυρωδιά και γεύση του τόπου μου.

Τι ποιο σωστό λοιπόν με μια νοικοκυρά ντόπια σαν την Σταυρούλα, να φτιάξουμε το γλυκάκι, και να μου πεί όλα τα κόλπα για το παραδοσιακό γλυκό συκαλάκι Κύμης!!!!

Τα υλικά μας

 • 25 συκαλάκια ανεμόσυκα ( ή ορνούς ή αρινούς)
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 1 κιλό νερό
 • Γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβίθι.
 • 25 αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα
 • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
 • 1 κ γ γλυκόζη

Διαδικασία

 1. Παίρνουμε τα συκαλάκια μας ένα ένα και τα χαράζουμε επάνω , μέχρι το κοτσάνι. Και αφαιρούμε το σκούρο σημάδι που έχουν στην κάτω μεριά.
 2. Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό όπου έχουμε διαλύσει την γαλαζόπετρα. Τοποθετούμε τα συκαλάκια μας μέσα και τους βάζουμε επάνω βάρος ώστε να είναι όλα μέσα στο νερό.
 3. Τα αφήνουμε περίπου μια ώρα. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε να βράσουν 5 λεπτά. Αλλάζουμε το νερό και τα ξανά βάζουμε να βράσουν άλλα 4-5 λεπτά ακόμα. Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε και με προσοχή τα στύβουμε, για να βγουν όλα τα υγρά από μέσα.
 4. Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη μας με το νερό και την γλυκόζη και αφήνουμε να δέσει πολύ καλά το σιρόπι (περίπου 20 λεπτά)Μόλις δέσει ρίχνουμε τα συκαλάκια μας και τον αστεροειδή γλυκάνισο, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, και να δέσουν όλα μαζί. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα αμυγδαλάκια μας στο κάτω μέρος του κάθε σύκου, και τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Προσθέτουμε το σιρόπι και τα σφραγίζουμε.

-Τα συκαλάκια μας είναι ανεμόσυκα( ή ορνούς ή αρινούς). Δηλαδή είναι τα αρσενικά (άγρια)σύκα όπου οι μέλισσες μπολιάζουν τις συκές.

-όταν μαζεύουμε τα συκαλάκια αυτά καλό είναι να φοράμε γάντια γατί φέρνει το γάλα φαγούρα

-τα συκαλάκια αυτά τα μαζεύουμε γύρω στον Μάιο με Απρίλιο.

-την γαλαζόπετρα την βάζουμε για να κρατήσουν το πράσινο ζωντανό τους χρώμα.

-το αμύγδαλο το βάζουμε στο τέλος για να κρατήσει το κάθε ένα συκαλάκι, γιατί με το βράσιμο και την αλλαγή των νερών συνήθως φεύγει.

 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΥΛΩΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek