Καλαμαράκια τηγανητά

Για τα πιο εύκολα τραγανά και πεντανόστιμα καλαμαράκια, για μεζέ, για ορεκτικό, για νηστεία ή και επειδή μας αρέσουν για το τραπέζι της Κυριακής με παρέα! Τα παιδιά θα το λατρέψουν και οι μεγάλοι θα ενθουσιαστούν!

Τα υλικά μας

  • 1 κιλό καλαμαράκια (τα έχουμε καθαρίσει* και κόψει ροδέλες 1 εκ περίπου)
  •  1 φλ αλεύρι σκληρό (χωριάτικο)
  • ½ φλ καλαμποκάλευρο
  • 1 κ σ κορν φλάουρ
  • 1 κ γ αλάτι
  • 1 κ γ λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, το  αλάτι και το πιπέρι και το κορν φλάουρ.
  2. Παίρνουμε τα καλαμαράκια μας και τα οποία έχουμε τραβήξει την υγρασία με ένα πανί και τα βουτάμε στο μίγμα με το αλεύρι μας.
  3. Τα βάζουμε αλευρωμένα στο ψυγείο σε πιατέλα μέχρι να ζεσταθεί το λάδι μας. Προσέχουμε να μην ακουμπάει όσο το δυνατόν το ένα το άλλο.
  4. Το λάδι μας θα πρέπει να έχει 180 + βαθμούς για να τηγανιστούν.
  5. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια μας λίγα λίγα σε καυτό λάδι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, και για να μην κολλήσουν αναμεταξύ τους.
  6. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, τα σερβίρουμε ζεστά με λεμονάκι στο πλάι. Όχι επάνω γιατί τα μαλακώνει.

Εάν τα βιάζεστε και δεν έχετε χρόνο, τα αλευρώνετε καλά, και παίρνετε μια χούφτα καλαμαράκια, την βάζετε μέσα σε ένα σουρωτήρι, τα τινάζετε 2-3 φορές να φύγει το περιττό αλεύρι, και τα τηγανίζεται λίγα λίγα (τα ρίχνετε με προσοχή να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο).

Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με γλυκόξινη τσίλι σος

*πως καθαρίζουμε τα καλαμαράκια

Φορώντας ένα ζευγάρι γάντια παίρνουμε το καλαμαράκι στα χέρια μας. Τραβάμε απαλά το κεφάλι από τα πόδια και παίρνουμε μαζί και τα εντόσθια με το σακουλάκι με το μελάνι (το σακουλάκι το φυλάμε με προσοχή στο ψυγείο σκεπασμένο με υγρή πετσέτα για ριζότο, μακαρόνια κλπ.Το διατηρούμε για μία μέρα).

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα μάτια που είναι στο κάτω μέρος του κεφαλιού γιατί σκάνε στο τηγάνισμα και πιτσιλάνε το καυτό το λάδι.

Αφαιρούμε το λευκό κόκαλο στο εσωτερικό του καλαμαριού.

Κόβουμε την ουρά του καλαμαριού και πλένουμε με πολύ νερό για να φύγει τυχόν άμμο .

Το κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια.

Μπορείτε να τα φτιάξετε και  με κουρκούτι για πιο εντυπωσιακά φουσκωτά τραγανά καλαμαράκια! δοκιμάστε τα!