Φάρμα Καραΐσκος

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια ηλιόλουστη μέρα του Σεπτέμβρη ξεκίνησε με μια επιθυμία που είχα πάντα στο μυαλό και περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία να την πραγματοποιήσω.

… Επίσκεψη σε μια φάρμα!

Όχι όμως μια οποιαδήποτε φάρμα… Ο στόχος μου ήταν η «Karaiskos Farm – Pelion Gastronomy».

Εκεί που είναι ο παράδεισος των φρούτων και των λαχανικών… εκεί που μπορείς να πάρεις το ψάθινο καλαθάκι σου και να περιπλανηθείς μέσα σε 12 στρέμματα γης και να μαζέψεις ότι φαντάζεσαι!

Μια πληθώρα οπωροκηπευτικών όπως ντομάτες, σπανάκια, καλαμπόκια, κρεμμυδάκια, παντζάρια, καρότα, κολοκυθιές…

Βοτανόκηπος με φασκόμηλο, τίλιο, τσάι του βουνού, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, αρμπαρόριζα, μαϊντανό, άνηθο…

Να περιπλανηθείς ανάμεσα σε 115 οπωροφόρα δέντρα όπως κυδωνιές, βυσσινιές, συκιές, ελιές, καστάνιες, μουριές, φιρικιές….

Επίσης στο θερμοκήπιο που ετοιμάζεται για το χειμώνα για να καλλιεργηθούν τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα πράσα κλπ.

Σήμερα λοιπόν με την επίσκεψη μου ο Φίλιππος και ο Στέφανος είχαν μαζέψει τις κολοκύθες… αυτές με τις κατάλληλες επεξεργασίες θα γίνουν από γλυκά μέχρι πίτες και από σούπες μέχρι σαλάτες!

Κάνανε ένα διάλειμμα για να καθίσουμε να τα πούμε λίγο, προσφέροντας μου σπιτική βυσσινάδα με αρμπαρόριζα! Άφηνε μια ιδιαίτερη επίγευση με την τόσο ξεχωριστή της γεύση και το εκπληκτικό της άρωμα!!!!

Αγροτουρισμός – Θεματικός τουρισμός – Εναλλακτικός τουρισμός – Γαστρονομία

Όπως και να το ονομάσεις, όποιο τίτλο από τους παραπάνω και να επιλέξει κανείς, αυτό που κάνουν και που έχουν πετύχει στη φάρμα είναι κάτι εκπληκτικό! Μου εξήγησαν ότι συνεργάζονται με τουριστικά γραφεία τα οποία χάρη στα οποία έρχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές… χειμώνα – καλοκαίρι. Οι επισκέπτες μπορούν βάση μενού (υπάρχουν περίπου 10) να διαλέξουν οι ίδιοι τι θα φτιάξουν πίνοντας λεμονάδα η βυσσινάδα σπιτική… Μετά γίνεται η περιγραφή του κτήματος και το που θα βρούνε το κάθε είδος που θα χρειαστούν, γίνεται η προετοιμασία (άνοιγμα φύλλου για πίτες συλλογή υλικών με το ψάθινο καλαθάκι στον κήπο, βότανα , άναμμα ξυλοφουρνου κλπ)… και φυσικά η κατανάλωση…!!!

Επίσης μου είπαν ότι αρκετό ενδιαφέρον και ζήτηση έχει το μάθημα του ψωμιού. Ζυμώνουν το ψωμί, βάζουν μέσα διάφορα βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη άλλα και διάφορα υλικά όπως τυρί, ελιές κλπ. Μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες έχει βέβαια το αγνό παραδοσιακό χωριάτικο προζυμενιο ψωμάκι!!!

Υπάρχει ακόμα και μάθημα για μεζεδάκια! Μαθαίνουν πως να φτιάχνουν απλές σαλάτες και αλοιφές, όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα (με ψημένες και καπνισμένες στον ξυλοφουρνο μελιτζάνες) κλπ.

Μεγάλο ενδιαφέρον, ευαισθησία και μέριμνα υπάρχει και για όσους είναι vegeterian ή vegan. Υπάρχει ξεχωριστό μενού με υπέροχα πιάτα όπως μπριάμ, γεμιστά κλπ.

Διαδομένα αρκετά είναι η περίφημη χορτόπιτα που έχει πολλά πολλά χόρτα όπως σέσκουλα, σπανάκι, πιπεριά κόκκινη και πράσινη, κολοκύθι, αγριοράδικο, ξινολάχανο, τσουκνίδα, κρεμμυδάκια φρέσκα, διάφορα μυρωδικά όπως άνηθο και δυόσμο αλλά μέχρι και τραχανά που έχουν φτιάξει και αυγά από τις κότες τους.

Είμαι τόσο τυχερή!!! Σήμερα είναι σχετικά ήρεμα οπότε ήταν η ευκαιρία μου να πάρω το καλαθάκι μου και να μαζέψω μόνη μου τα λαχανικά μου και όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα ωραίο μπριαμάκι!!!!

Καθώς τριγυρνούσα στον κήπο, βρήκα ένα κοτέτσι! Μα πόσο περιποιημένο, καθαρό και όμορφο ήταν! Είχε κάτι μοναδικό, που πρώτη φορά το έβλεπα! Οι φωλίτσες για τις κότες που κάνουν αυγουλάκια, ήταν σε ένα ξεχωριστό παραθυράκι ας το πώ, στο οποίο είχες πρόσβαση από έξω. Οπότε άνοιγες το «παραθυράκι» αυτό και μάζευες τα αυγά χωρίς να μπεις μέσα στο κοτέτσι!

Περπατώντας συνάντησα γαϊδουράκια και δυο πόνι! Τι όμορφα που ήταν! Πολύ εξοικειωμένα με τον άνθρωπο, ήρεμα! Κοντοστάθηκα για λίγο να τα ταΐσω και να τους βάλω φρέσκο νερό! Νεράκι επίσης έριξα και στα γουρουνάκια που τα βρήκα να λιάζονται νωχελικά. Δυο τρεις ροζ μπαλίτσες που μόλις είδαν το λάστιχο έτρεξαν κοντά μου και άρχισαν να πίνουν νερό και να παίζουν!!!!

Όσο περπατούσα, το καλαθάκι μου γέμιζε και νομίζω ότι ήταν η ώρα να γυρίσω πίσω… Τα παιδιά είχαν ήδη ανάψει τον ξυλόφουρνο. Κόψαμε τα λαχανικά μας, βάλαμε τα υλικά μας στο ταψί και πήρε τον δρόμο για τον ξυλόφουρνο!!!

Μέχρι να γίνει το φαγητό μου εξήγησαν πόσο σπουδαίο είναι να γνωρίζουν τα παιδιά και όλοι όσοι έρχονται στο κτήμα από που βγαίνουν οι πρώτες ύλες, πως είναι στην φυσική τους κατάσταση, πως είναι το φυτό που τα παράγει, τι χρειάζεται για να μεγαλώσει και να προοδεύσει…

Γι’ αυτό κιόλας η ιστοσελίδα τους βγαίνει αρκετά ψηλά, γιατί φροντίζουν να μάθει ο κόσμος το κτήμα Καραΐσκος, με φυλλάδια από επισκέπτες του ξενοδοχείου Kritsa Gastronomy Hotel.

Τέλος στο άμεσο μέλλον θέλουν να κάνουν μια μικρή έκθεση με βαζάκια (ενθύμια) με τα ντόπια προϊόντα όπως λάδι, μέλι, ελιές, μαρμελάδες, βγαλμένα όλα από το κτήμα.

Πέρασα μια υπέροχη και ευχάριστη μέρα, γεμάτη με μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα!!!

Φεύγοντας το καλαθάκι μου είχε βότανα και μέλι… για να είναι η ζωή μου ευωδιαστή και γλυκιά! Και εγώ με την σειρά μου έγραψα τις ευχές μου στο δέντρο των ευχών για τα παιδιά!

Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!! Ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω…

 

info:

Κτήμα Καραΐσκος – Pelion Gastronomy

Πορταριά Πηλίου, ΤΚ 37011

Τηλέφωνα: +30 24280 90006 και +30 697 240 58 36

E-mail info@peliongastronomy.gr

Facebook

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!