Κιμαδόπιτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Είδος πίτας που θα την συναντήσουμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας μας ,και ανάλογα με την περιοχή γίνονται και οι αλλαγές στην γεύση λόγω των πρόσθετων υλικών που βγάζει ο κάθε τόπος. Είναι παραδοσιακή συνταγή εύκολη, γρήγορη , και πολύ χορταστική.

Την αγαπάνε μεγάλοι και μικροί και είναι βασικό συστατικό στα γιορτινά μας τραπέζια, Χριστουγέννων και Πάσχα, γενεθλίων και γιορτών, σε μπουφέδες, και σε κυριακάτικα τραπέζια με φίλους και συγγενείς!

Τα υλικά μας

  • 500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 300 γρ μιξ τυριών ή τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • 3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 δόση φύλλο για πίτες ή 1 πακ έτοιμο φύλλο για πίτες
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί.
  • 2 καρότα τριμμένα στην ψιλή οπή
  • 1 κ γ πελτέ
  • ¼ κ γ κανέλα
  • ¼ κ γ μπαχάρι
  • ¼ κ γ μοσχοκάρυδο
  • Ζωμός κοτόπουλο
  • ¼ κ γ πάπρικα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • Σπορέλαιο για λάδωμα των φύλλων
  • 1 αυγό
  • Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Ανοίγουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται. Παίρνουμε μια πλασωτέ κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά. Όταν σπάσουν όλοι οι σβώλοι και φύγει όλο το ροδαλό χρώμα από τον κιμά ρίχνουμε το κρεμμύδι, και τον πελτέ. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και τα καρότα.
  2. Έπειτα σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να φύγει η αλκοόλη, προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο ,τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν σχεδόν τα υγρά του.
  3. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη για τα φύλλα .
  4. Μόλις γίνει ό κιμάς τον τραβάμε στην άκρη περιμένουμε λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία και  ρίχνουμε μέσα τα τυριά. Ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγό, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  5. Μοιράζουμε ισόποσα τα φύλλα στο ταψί λαδώνοντας τα ενδιάμεσα και ρίχνουμε την γέμιση στην μέση. Χαράζουμε τα φύλλα στο τέλος αφού έχουμε λαδώσει και το επάνω φύλλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  6. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνει η πίτα μας τραγανή και να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
  7. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!