Ποιος δεν έχει δοκιμάσει τον υπέροχο κρασάτο κόκορα με την χυλοπίτα συνοδεία ή το μακαρόνι το χοντρό; Γεμάτος αρώματα και γεύση που θυμίζει χωριό! Πάμε να μαγειρέψουμε λοιπόν μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή
Τα υλικά μας
- 1 κόκορας γύρω στο 1 ½ -2 κιλά κομμένος σε κομμάτια
- ½ κ χυλοπιτάκι κοφτό
- ½ φλ ελαιόλαδο
- 3 κρ ξερά ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 κ σ πελτές ντομάτας
- 3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες περασμένες στον τρίφτη
- ½ φλ κόκκινο κρασί
- 200 γρ μυζήθρα τριμμένη
- 1 κ.γ ζάχαρη
- ¼ γλ κανέλα
- ¼ κγ μοσχοκάρυδο
- ¼ κ γ γαρύφαλλο
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα παντού. Τον αφαιρούμε αφού ροδίσουν καλά και τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
- Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο και προσθέτουμε πάλι τα κομμάτια του κόκορα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να βγάλουν τις γεύσεις τους. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα την ζάχαρη και λίγο νερό, τόσο όσο σχεδόν να σκεπαστεί ο κόκορας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κόκορας 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
- Όσο περιμένουμε να βράσει ο κόκορας, βράζουμε τις χυλοπίτες μας. Μπορούμε να τις βράσουμε με νερό, ή με ζωμό κοτόπουλο ή και να βάλουμε λίγο νερό και ζωμό από το κοτόπουλο που βράζει και να τις βράσουμε. Εγώ θα προτιμήσω να τις βράσω με νερό αλατισμένο.
- Τις απλώνουμε στην πιατέλα και από πάνω σερβίρουμε τον κόκορα με μπόλικη μυζήθρα.
