Κόλλυβα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Τα κόλλυβα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κόλλυβος που ήταν κόκκος δημητριακών καρπών. Είναι ένα είδος γλυκίσματος το οποίο το αφιερώνουμε στην μνήμη ενός κεκοιμημένου και το προσφέρουμε σε προσφιλή μας πρόσωπα. Κατά την Παρασκευή των κόλλυβων έχουμε πάντα το καντήλι μας αναμμένο και θυμιάζουμε.

Τα βρίσκουμε σε παραλλαγές ανάλογα τον τόπο, και το κάθε συστατικό έχει τον συμβολισμό του.

Το στάρι συμβολίζει το χώμα, αλλά και την έννοια ότι όπως ο σπόρος που θα θαφτεί αφού έχει σαπίσει και φθαρθεί, στην συνέχεια φυτρώνει νέος δυνατότερος και ωραιότερος, έτσι και εμείς που προσδοκούμε την Θεία ανάσταση,  τα αμύγδαλα τα βότσαλα, ο μαϊντανός το χορτάρι, το ρόδι οι χαρές που είχε ο κεκοιμημένος, οι σταφίδες οι λύπες που πέρασε στην ζωή του…και όλο αυτό συνθέτουν τον άνθρωπο. Όσο για τον στολισμό επάνω συμβολίζουμε το μνήμα, και γιαυτό βάζουμε και τα αρχικά συνήθως του κεκοιμημένου που τα έχουμε φτιάξει.

Τα κόλλυβα τα φτιάχνουμε: το Ψυχοσάββατο, την τρίτη ημέρα της κοίμησης του ανθρώπου, όπου σκορπάμε τα κόλλυβα στο μνήμα του και σπάμε το πιάτο, στις 9 μέρες, με το πρόσφορο, στα 6΄μηνα, στον χρόνο, και στην κάθε χρονιά που κλείνει ο κεκοιμημένος ή όποτε θέλουμε τα τελέσουμε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των κεκοιμημένων μας ανθρώπων

Τα υλικά μας

  • 500 γρ στάρι
  • 250 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 500 γρ άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ σταφίδες καφέ
  • 50 γρ σουσάμι
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 2 κ σ ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κ γ κανέλλα
  • 5-6 κ σ αλεύρι καβουρδισμένο.
  •  
  • Βάζουμε από βραδύς το στάρι στο νερό, και την επόμενη μέρα το βράζεις.

Αφού το ξεπλύνουμε καλά, απλώνουμε το στάρι σε μια πετσέτα χωρίς χνούδι καθαρή ή τραπεζομάντηλο.

Καβουρδίζουμε(καίμε) σε ένα καθαρό-στεγνό αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι και το αλεύρι.

Όταν στεγνώσει το στάρι το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Στην συνέχεια παίρνουμε μια πιατέλα ή ένα όμορφο σκεύος που θα τοποθετήσουμε τα κόλλυβα μας ,και βάζουμε την γέμιση που φτιάξαμε. Στην συνέχεια απλώνουμε επάνω  με μια χαρτοπετσέτα  ή με ένα λεπτό καθαρό πανί και δίνουμε σχήμα πιέζοντας.

Στην συνέχεια απλώνουμε το αλεύρι το καβουρδισμένο, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το πανί. Στην συνέχεια ρίχνουμε την άχνη από πάνω, πατάμε με το πανί μια ακόμη τελευταία φορά και στην συνέχεια στολίζουμε με κουφετάκια, αμύγδαλα, ρόδι ,σκόνη κανέλλας, όπως νομίζουμε εμείς θα είναι όμορφα,  τα κόλλυβα μας

 

  • Για μεγαλύτερη ευκολία βγάλτε σε πατρόν και κόψτε διάφορα είδη από σταυρούς και με την βοήθεια από ένα μυτοτσίμπιδο χωρίς λάθη φτιάξτε τον στολισμό πιο εύκολα και γρήγορα

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n