Κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα αυγολέμονο

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια βόλτα από την λαϊκή της γειτονιάς μου δίνει την ιδέα να φτιάξω κολοκυθάκια γεμιστά. Η αλήθεια είναι ότι με τα τρεξίματα της δουλειάς και τον περιορισμένο χρόνο δεν το πολυφτιάχνω. Παλιότερα όταν τα παιδιά ήταν μικρά το έφτιαχνα  συχνότερα, με προετοιμασία. Δηλαδή άδειαζα τα κολοκυθάκια, και έπλαθα τον κιμά από το βράδυ,(στεκόταν, και ο κιμάς έπαιρνε όλες τις γεύσεις και την μυρωδιά από τα βότανα) και την επόμενη μέρα μετά την δουλειά ερχόμενη στο σπίτι, τα γέμιζα και έβραζα. Έτσι μείωνα κατά το ήμισυ τον χρόνο μου και το φαγητό γινόταν στην ώρα του χωρίς καθυστερήσεις. Ας πάρουμε λοιπόν κολοκυθάκια, μαϊντανό άνηθο και φρέσκο δυόσμο, καρότα πατάτες κολοκυθάκια κλπ για να φτιάξω αυτό το τόσο λατρεμένο από όλους φαγητό…Όχι απλά φαγητό, αλλά …φαγητάρα!!

Τα υλικά μας

  • 7-8 χοντρά κολοκυθάκια
  • 150 γρ ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη στην λεπτή οπή
  • 3 πατάτες κομμένες
  • 3 σκ σκόρδο τριμμένο
  • ½ ματ άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ ματ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ σ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Για την κρέμα αυγολέμονο

  • 60 γρ αλεύρι γοχ
  • 80 γρ βούτυρο
  • 500 γρ ζωμό από τα κολοκυθάκια (σουρωμένο)
  • 1 κρόκος αυγού
  • Χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι-πιπέρι

Για γαρνίρισμα

  • Φουντίτσες από άνηθο, φρεσκοκομμένο πιπέρι και φέτες λεμόνι

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε πρώτα από τα κολοκυθάκια μας. Τα πλένουμε και με τον κολοκυθοκαθαριστή ή τον καθαριστή πυρήνας του μήλου ή με ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά το κολοκυθάκια μας. Εάν τα κολοκυθάκια μας έχουν σπόρια, τα πετάμε και κρατάμε μόνο την σάρκα. Παίρνουμε την μισή ποσότητα και τη ψιλοκόβουμε. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε ένα σακουλάκι και την φυλάμε στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσουμε όταν φτιάξουμε γεμιστά ή τάρτα κλπ.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι, στην συνέχεια το σκόρδο, καρότο και το κολοκυθάκι. Αφού περιμένω 2-3 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά ρίχνω τον κιμά, σβήνω με κρασί, έπειτα το ρύζι και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω ελαφρά, και ρίχνω 250 γρ νερό περίπου και αφήνω να πάρει για 10 λεπτά περίπου βράση. Αυτό το κάνουμε για να προετοιμάσουμε το ρύζι, έτσι ώστε τα κολοκυθάκια μας να μην σπάσουν ή λιώσουν στο βράσιμο, μέχρι να γίνει το ρύζι. 
  3. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και έχει φύγει το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα αρωματικά μας (μαϊντανό άνηθο και δυόσμο),και αλατοπιπερώνω και πάλι.(κρατάμε τα κοτσάνια) Στην συνέχεια με ένα κουταλάκι γεμίζω προσεκτικά τα κολοκυθάκια μου. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα. Ανάμεσα και ειδικά στις άκρες από τα κολοκυθάκια βάζουμε πατάτες έτσι ώστε να σφηνώσουν και με τον βρασμό να μην μετακινούνται στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι περίπου την μέση, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, από τα κολοκυθάκια και τοποθετούμε και τα κοτσάνια τα οποία τα έχουμε δέσει. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για μισή ωρίτσα περίπου με 40΄λεπτά. 
  4. Στην συνέχεια αφήνουμε με προσοχή τα κολοκυθάκια σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό για να είναι καθαρός και βάζουμε μια γαλατιέρα στη φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, για να ψηθεί το αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέτουμε με την κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς το ζωμό. Έτσι όπως είναι καυτό προσθέτουμε και τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Περιμένουμε δυο λεπτά, και προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Δοκιμάζουμε εάν είναι στην γεύση μας εντάξει.
  5. Στην συνέχεια με ένα κουτάλι απλώνουμε επάνω στα κολοκυθάκια. Η κρέμα μας στέκεται πολύ καλά επάνω στα κολοκυθάκια μας και είναι πυκνή και βελούδινη.
  6. Σερβίρουμε με λεμονάκι σε φέτες και φουντίτσες από άνηθο.

Εάν πάλι θέλουμε τα παραδοσιακά μας κολοκυθάκια με απλό αυγολέμονο η διαδικασία είναι ως εξής:

Σε ένα μπολ χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι. Στην συνέχεια μόλις έχουμε βγάλει από την φωτιά τα κολοκυθάκια και έχουμε σουρώσει μέρος από το ζωμό, με μια κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από τα κολοκυθάκια. Προσοχή λίγο λίγο , για να πάρουν οι κρόκοι θερμοκρασία, γιατί εάν ρίξετε απότομα τον καυτό ζωμό οι κρόκοι θα ψηθούν. Συνεχίζουμε με γρήγορες κινήσεις να χτυπάμε το αυγολέμονο και αφού φτάσουμε σε αρκετή ποσότητα, τοποθετούμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια. Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να πάει παντού το αυγολέμονο.

-μπορείτε να προσθέσετε στην αρχή του αυγολέμονου και μια κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ για να γίνει πιο δεμένο το αυγολέμονο σας.

-μπορείτε να κάνετε κολοκυθάκια γεμιστά και με τα στρογγυλά τα κολοκύθια. Ανοίγετε το καπάκι από πάνω και τα αδειάζετε με προσοχή μέχρι κάτω. Στον πάτο αφήνουμε μια λεπτή στρώση ώστε να μην φύγει η γέμιση αλλά και να βράσουν τα κολοκυθάκια μέχρι μέσα.

-εάν τα κολοκύθια σας είναι πολύ μεγάλα και χοντρά μπορείτε να τα κόψετε στην μέση ή και σε τρία μέρη.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!