Κολοκυθοκορφάδες γιαχνί

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα πιάτο παραδοσιακό που το συνάντησα στη Μάνη. Υπέροχο, γευστικό και όμως ξεχασμένο που πλέον το φτιάχνουν μόνο οι γιαγιάδες μας. Τώρα που είναι η εποχή τους είναι ευκαιρία να προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα τόσο υπέροχο πιάτο.

Τα υλικά μας

  • 1 κ κολοκυθοκορφάδες
  • 4-5 κολοκυθάκια μικρά τρυφερά κομμένα ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο σε φέτες
  • 2 σκ σκόρδο κομμένο φέτες
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2-3 ντομάτες ώριμες περασμένες στον τρίφτη
  • ½ ματ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 πατάτες κομμένες μεγάλα καρέ
  • 2 καρότα κομμένα ροδέλες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά 200 γρ τυρί σφέλα

Διαδικασία

  1. Πλένουμε  επιμελώς τις κολοκυθοκορφάδες, καθαρίζουμε τις χοντρές ίνες, από τα κοτσάνια, αφαιρούμε τα μικρά φυλλαράκια που βρίσκονται στο κάτω μέρος των λουλουδιών και τους στήμονες μέσα από τα λουλουδάκια.
  2. Σε μια κατσαρόλα πλασωτέ  σε λίγο ελαιόλαδο βάζουμε τα κρεμμύδια  και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τις κολοκυθοκορφάδες και στο τέλος την ντομάτα ,με λίγο νερό και τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου σε σιγανό βράσιμο.
  3. Κατά την διάρκεια του βρασμού δεν τα ανακατεύουμε παρά μόνο κουνάμε από τα πλαϊνά χερούλια της κατσαρόλας.
  4. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το τυρί σφέλα εάν θέλουμε ώστε να ομογενοποιηθεί με το φαγητό μας.

Σερβίρεται ζεστό ή και σαν μεζές κρύος  με σφέλα τριμμένη από πάνω.

 

Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια του κ Τάκη για τις πολύτιμες συμβουλές για το υπέροχο πιάτο.

Η σφέλα είναι ένα παραδοσιακό τυρί που συναντάμε στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Θυμίζει τη φέτα αλλά έχει πολύ πιο έντονη και πικάντικη γεύση. Από το 1994 η σφέλα έχει κατοχυρωθεί σαν ένα τυρί Π.Ο.Π

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!