Παραδοσιακή Ελληνική συνταγή που την συναντούμε σε όλα τα σπίτια, αγαπημένη μεγάλων και μικρών. Θα το συναντήσουμε κυρίως με πουρέ πατάτας, ή με ρύζι ,ή με πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια. Εδώ θα το συνδυάσω με παπαρδέλες που αγαπώ (είμαι μακαρονού τι να κάνουμε?) για να έχει μεγάλη επιφάνεια το ζυμαρικό για να καθίσει η υπέροχη σαλτσούλα επάνω. Πάμε να το δούμε…
Τα υλικά μας
- 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου κομμένα σε μερίδες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 συσκ ντοματάκι κονκασέ
- 2 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες ,χωρίς σπόρια περασμένες στον τρίφτη
- 1 κς πελτέ
- 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
- 500 γρ παπαρδέλες
- ½ κ γ ζάχαρη
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κ σ θυμάρι
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη στην μεγάλη οπή
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
- ½ ξυλάκι κανέλας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα πλασωτέ βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο αλατοπιπερωμένο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Στην συνέχεια αφαιρούμε το κρέας και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και το σοτάρουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμα και στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο ,σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να φύγει η αλκοόλη του και προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και το ντοματάκι κονκασέ και την ζαχαρίτσα. Προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κότας εάν έχουμε.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει 30-45 λεπτά μέχρι να βράσει πολύ καλά το κοτόπουλό μας και η σάλτσα μας
- Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας , τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε στην κατσαρόλα ή τα βουτυρώνουμε.
- Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη σερβίρουμε τις παπαρδέλες μας με το κοτόπουλο, και ρίχνουμε επάνω τυρί τριμμένο(γραβιέρα ή μυζήθρα)ή και φετούλα σπασμένη.
-μπορείτε να αντικαταστήσετε την ντομάτα κονκασέ με μόνο φρέσκια ντομάτα εάν είναι της εποχής. Θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο
-τα μακαρόνια μπορείτε να τα «κάψετε» με βούτυρο φρέσκο ή στακοβούτυρο εάν έχετε.