Κότσι χοιρινό με πορτοκάλι

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Πιάτο χειμωνιάτικο, για το Κυριακάτικο τραπέζι σας, ή για τις γιορτές, ή και για μια καλή περίσταση. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη έτσι ώστε την επόμενη να έχετε μόνο το ψήσιμο.

Τα υλικά μας

  • 4 κότσια
  • 6-8 πατάτες κομμένες
  • 2 σκ σκόρδο λιωμένο
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 κ σ μουστάρδα σκόνη + 1 κς μουστάρδα απαλή
  • 1 κ σ μέλι
  • Θυμάρι φρέσκο
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα βότανα μου με την μουστάρδα το σκόρδο το μέλι χυμό από 1 πορτοκάλι. Παίρνουμε το ξύσμα του και το υπόλοιπο το κόβουμε μικρά κομματάκια
  2. Στην συνέχεια τρυπάμε τα κότσια παντού(εκτός από την πέτσα από πάνω)και αλείφουμε καλά καλά παντού το κότσι. Σε κάθε τρυπούλα που έχουμε δημιουργήσει στα κότσια μας  βάζουμε μείγμα. Τα κλείνουμε σε αεροστεγές μπολ και το αφήνουμε όλο το βράδυ να μαριναριστεί.
  3. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε μια γάστρα στους 180ο για 2:30 ώρες σκεπασμένα με μια λαδόκολλα.
  4. Όσο ψήνονται τα κότσια μας προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Κόβουμε τις πατάτες ,ρίχνουμε την μουστάρδα το αλατοπίπερο, στύβουμε το ένα πορτοκάλι αφού πρώτα έχουμε κρατήσει το ξύσμα του. Την υπόλοιπη κούπα του πορτοκαλιού την κόβουμε χοντρά κομμάτια και την ρίχνουμε μέσα με τις πατάτες.
  5. Όταν περάσει ή ώρα και τα κότσια μας είναι σχεδόν έτοιμα ανοίγουμε την λαδόκολλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα κότσια με το ίδιο τους το ζουμί που έχει η γάστρα.
  6. Ρίχνουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με τα υγρά που έχει βγάλει το κότσι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με κλειστό καπάκι για μισή ώρα και έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά για να πάρουν καραμελωμένο χρώμα. Πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκάλι το κάθε κότσι.
  • Εάν χρειαστεί υγρά προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή νερό.
  • Όσο πιο πολύ καθίσει στο μαρινάρισμα, τόσο πιο μαλακό και ευγευστο θα γίνει με το ψήσιμο
  • Υπέροχα ταιριάζει να προσθέσετε καροτάκι και δεντρολίβανο.
  • Πριν το βάλετε στο φούρνο, καλό θα ήταν να μείνει λίγο έξω από το ψυγείο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Προτιμάμε το ψήσιμο με αντίσταση γιατί είναι πιο ομαλό και δεν το στεγνώνει.
  • Όταν θέλουμε να δούμε εάν είναι έτοιμο το κρέας μπήγουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο παχύτερο μέρος του κρέατος. Πρέπει να βγει το ζουμί από μέσα να είναι διάφανο. Αν είναι ροζ ,θέλει λίγο ακόμα, εάν είναι στεγνό σημαίνει ότι ήδη έχει παραψηθεί.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n