Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Υπέροχα αφράτα πεντανόστιμα και πάρα πολύ εύκολα κουλούρια Θεσσαλονίκης ,για να τα φτιάξετε και να τα συνοδέψετε με φετούλα, τυράκι ,ή και με γαλοπούλα, με βουτυράκι και ότι νοστιμιά βάλει η φαντασία μας. Η συνταγή μας έρχεται από Θεσσαλονίκη, από έναν εξαιρετικό μάστορα που αγαπάω πολύ. Έχει 3-4 βήματα, που άμα τα ακολουθήσεις τα κουλούρια γίνονται τόσο εύκολα που θα θες να τα φτιάχνεις κάθε μέρα!!!! Για τα παιδιά για το σχολείο, για την δουλειά ,το κολατσιό και και και….

Τα υλικά μας

  • 240 γρ αλεύρι δυνατό
  • 240νγρ αλεύρι μαλακό
  • 300 γρ σουσάμι
  • 10 γρ αλάτι
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 280 γρ νερό
  • 20 γρ ηλιέλαιο
  • 40 γρ ταχίνι
  • 12 γρ φρέσκια μαγιά(ή 1 φακελάκι ξηρή)

Διαδικασία

-Ρίχνω στον κάδο όλα μας τα υλικά(όλα μαζί…εύκολο ε?) Το ζυμώνουμε μέχρι να στρώσει το ζυμάρι(να ξεκολλάει από τον κάδο και να μην κολλάει στα χέρια μας)Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε στον πάγκο μας, το πλάθουμε λίγο(Θα πρέπει να είναι μια ελαστική αφράτη ζύμη).Το κόβουμε μπαλάκια των 60 γρ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 10 λεπτά.

-Το φτιάχνουμε μπαστουνάκια περίπου 10-12 εκ. Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και δίπλα μια πιατέλα με το σουσάμι. Με το ένα χέρι παίρνουμε το μπαστουνάκι, το βουτάμε στο νερό, το τινάζουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά νερά και στην συνέχεια το βουτάμε στο σουσάμι. Με το άλλο χέρι το γυρνάμε να πάει παντού και το αφήνουμε δίπλα σε ένα ταψί να ξεκουραστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

-Μόλις ετοιμάσουμε όλα μας τα μπαστουνάκια  τα αφήνουμε 10 λεπτά περίπου να ηρεμήσουν ,και ανοίγουμε τον φούρνο μας στους 50ο για να είναι έτοιμος για να στοφάρουμε τα κουλουράκια μας. Μόλις ξεκουραστούν παίρνουμε τα μπαστουνάκια μας, τα τεντώνουμε αρκετά και δημιουργούμε ένα κρίκο. Ενώνουμε τις άκρες του(επανωτίζουμε τις άκρες).

-Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας στο ταψί και τα στοφάρουμε 5 λεπτά ή τόσο όσο θέλουμε εμείς αφράτα. Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι λεπτά και τραγανά. Όμως εμείς εάν τα θέλουμε πιο αφράτα και φουσκωτά τα αφήνουμε λίγο παραπάνω. Τα αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο και δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200οβαθμούς. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος βάζουμε τα ταψιά με τα κουλούρια μέσα και τα ψήνουμε για περίπου ένα τέταρτο (ανάλογα με την απόδοση του φούρνου μας).

  • Η δόση θα σας βγάλει περίπου 14 κουλούρια. Εκτός και εάν τα θέλετε πιο αφράτα ή πιο μεγάλα.
  • Δε περιέχει βούτυρο και μπορούμε να τα φτιάξουμε σε περιόδους νηστείας
  • Όταν τα «βαφτίζουμε» στο νερό με το ένα χέρι παίρνουμε το μπαστουνάκι το βαφτίσουμε και το βγάζουμε και το τοποθετούμε στην πιατέλα με το σουσάμι ,και με το άλλο χέρι το γυρνάμε και το τοποθετούμε στο ταψί. Με αυτό τον τρόπο που δεν μπερδεύουμε τα χέρια μας, έχουμε πάντα τα χέρια μας καθαρά και γλυτώνουμε φύρα από σουσάμι.
  • Μπορείτε να τα κάνετε μπαστουνάκια και λίγο πιο κοντά και αφράτα και να προσθέσετε μέσα γέμιση της αρεσκείας σας(γαλοπούλα-τυρί ,γουακαμόλε, πραλίνα φουντουκιού, τυροσαλάτα, μαγιονέζα -ντομάτα -αγγούρι ,φέτα κλπ)
  • Μπορείτε να τα φτιάξετε και πριν τα ψήσετε να τα καταψύξετε. Έτσι όταν τα χρειαστείτε είναι έτοιμα στην διάθεσή σας

Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!!!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n