Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Κλασικό μερακλήδικο παραδοσιακό πιάτο, με κρεμμυδάκια κοκκάρι και με σαλτσούλα νόστιμη. Προσωπικά μ αρέσει να το συνοδεύω με πουρέ πατάτας, αλλά εσείς μπορείτε να το συνοδέψετε με ότι αγαπάτε.

Τα υλικά μας

  • 1 κουνέλι γύρω στα 2 -2 ½ κιλά(πες τε στον χασάπη σας να το κόψει σε κομμάτια)
  • 2- 2 ½ κ κοκκάρι κρεμμυδάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 500 γρ  ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρια και την φλοίδα περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κ γ πελτέ ντομάτας
  • 40 γρ ξύδι λευκό
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • Λίγο αλεύρι
  • 1 κ γ συκόμελο ή μέλι
  • Αλάτι-πιπέρι-3 δαφνόφυλλα-10 κόκκους μπαχάρι-3-4 γαρύφαλλα

Για την μαρινάδα θέλουμε:

  • 1 ποτ νερού κρασί λευκό
  • ½ ποτ νερού ξύδι λευκό
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 σκ σκόρδο κομμένο σε φέτες
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι-πιπέρι-θυμάρι

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα κομμάτια από το κουνέλι μας για να φύγουν τυχόν σπασμένα κομμάτια από κόκκαλα και ξένα σώματα. Στεγνώνουμε καλά με μια απορροφητική πετσέτα. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα υλικά για την μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά ,καλύπτουμε με μια μεμβράνη, και βάζουμε από βραδύς στο ψυγείο.
  2. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τα κομμάτια από την μαρινάδα ,τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε γύρω γύρω , μέχρι να πάρουν χρώμα και να θωρακιστεί. Ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος στην γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στον πάτο του τηγανιού για να βγάλει την γεύση ,σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη, προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά, και τα ξύδι αφήνουμε να πάρουν δυο βράσεις και το περιχύνουμε στο κουνέλι. Προσθέτουμε νεράκι και τοποθετούμε την γάστρα στους 200ο για την αρχή και μετά το χαμηλώνουμε στους 180ο για 2 ½ -3 ώρες ανάλογα το βάρος του κρέατος αλλά και τον φούρνο.
  3. Το συνοδεύουμε με πατατούλες τηγανητές, ρυζάκι, πουρέ κλπ

-Για να καθαριστεί πιο εύκολα το κοκκάρι βάλτε το 2-3 ώρες πριν σε νερό.

-τα μπαχαρικά (γαρίφαλο μπαχάρι δάφνη θυμάρι) στο μαγείρεμα βάλτε τα σε ένα πουγκί από τούλι για να μην τα «ψαρεύετε» στο σερβίρισμα.

-το συκόμελο δίνει υπέροχο τόνο στο φαγητό μας. Εάν δεν έχετε δοκιμάστε το με μέλι ή και με πετιμέζι.

Το μυστικό για αυτό το φαγητό είναι το σιγανό μαγείρεμα. Δώστε χρόνο στο φαγητάκι σας και αφήστε το να μελώσει

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n