Κουνουπίδι καπαμά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Τι νόστιμο! τι υπέροχο και ξεχασμένο πιάτο! Γεμάτο αρώματα και γεύση! Το κουνουπίδι καπαμά, δεν είναι το γιαχνί όπως το μπερδεύουν πολλοί. Η λέξη καπαμά έχει Τουρκικές ρίζες και σημαίνει «καπακωμένο» δηλ. σε πολύ σιγανό μαγείρεμα με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας. Και επειδή ο καπαμάς ο κλασικός είχε κομμάτια από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας με πολλά μπαχαρικά έτσι με την ίδια λογική θα σιγομαγειρέψουμε το κουνουπίδι, να μελώσει και να γίνει ένα απολαυστικό πιάτο!

Τα υλικά μας

  • 1 κουνουπίδι μεγάλο, σε μπουκετάκια ισόποσα(τα μεγάλα μπουκετάκια τα κόβουμε στην μέση)
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½  κουτί χυμό ντομάτας
  • 2-3 πατάτες κομμένες
  • 2-3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 40 γρ κόκκινο κρασί
  • 1 στικ κανέλας
  • Ζωμός λαχανικών
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • ½ κ γ πάπρικα καπνιστή
  • Λίγο μπούκοβο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι με το πράσο. 
  2. Στην συνέχεια ρίχνω τα μπουκετάκια μου από το κουνουπίδι ,και τις πατάτες. Τα γυρνάω κάποιες φορές να σοταριστούν καλά, συμπληρώνω το σκόρδο, στην συνέχεια σβήνω με κρασί, προσθέτω ζωμό λαχανικών, τα μπαχαρικά, χαμηλώνω την  φωτιά στο ελάχιστο , κλείνω το καπάκι και αφήνω να σιγομαγειρευτεί,(ελέγχω κατά διαστήματα, κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. 
  3. Δεν ανακατεύουμε πλέον με κουτάλα ή σπάτουλα για να μην λιώσει το κουνουπίδι μας) μέχρι να δέσει η σάλτσα του αλλά προσοχή, να μην λιώσει το κουνουπίδι μας.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n