Κουραμπιέδες

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Έρχονται Χριστούγεννα! Και το σπίτι το ετοιμάζουμε… το στολίζουμε… και φυσικά σε περίοπτη θέση θα μπουν οι πιατέλες με τα γλυκά!

Και εδώ… φτάνουμε στο σημείο που κάθε ελληνικό σπίτι έχει την μικρή του μάχη κάθε χρόνο. Κουραμπιές ή μελομακάρονα; Για μένα πάντως από μικρή… κουραμπιές! Ας φτιάξουμε λοιπόν τους πιο αφράτους, υπέροχους, με ολόκληρο αμύγδαλο μέσα κουραμπιέδες!!!!!!

Υλικά

  • 950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 βανίλιες
  • 250 γρ ζάχαρη άχνη
  • μισό σφηνάκι κονιάκ
  • 200 γρ αμύγδαλο ξεφλουδισμένο
  • ανθόνερο για το ράντισμα στο τέλος
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας, βγάζουμε το βούτυρο να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να είναι πιο αφράτο και για να μην έχει κόμπους το αλεύρι.
    Επίσης εάν δεν έχουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τα βράσουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα να τα καθαρίσουμε εύκολα ξεφλουδίζοντας τα, και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά.
  2. Σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη τις βανίλιες τον κρόκο αυγού, το κονιάκ . Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Η ζύμη που θα δημιουργηθεί θα είναι σαν τρίμμα, απαλή, και δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. 
  3. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και προσθέτουμε στην μέση το αμύγδαλο. Το κλείνουμε και το κάνουμε μπαλάκι και το βάζουμε στην λαμαρίνα. Πριν τα φουρνίσουμε τα πατάμε από πάνω για να πάρουν ένα σχήμα σαν μικρού δίσκου. 
  4. Τους ψήνουμε στους 180 στην δεύτερη σκάλα σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου (μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο ελαφρύ χρώμα).
    Προσοχή!!! Μην τους ψήσετε περισσότερο, γιατί θα πάρουν ένα καφέ ανοιχτό χρώμα και θα γίνουν στεγνοί σα μπισκότα!
  5. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστά, τα τοποθετούμε στην σχάρα και τα ραντίζουμε με ανθόνερο. Αυτή την διαδικασία την κάνουμε όταν βγαίνουν από το φούρνο γιατί εξατμίζετε εύκολα το υγρό που ρίχνουμε και μένει η εσάνς του ανθού. Μόλις κρυώσουν πολύ καλά τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη

Μπορείτε επιτέλους τώρα να απολαύσετε τους κουραμπιέδες μπουκίτσες με ολόκληρο αμύγδαλο!!!!!!!!!

Καλή σας απόλαυση!

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!