Κρεμμυδόψωμο

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα ψωμάκι υπέροχο, αρωματικό ,πεντανόστιμο που με μεταφέρει στην Κω όταν δούλευα πριν χρόνια. Το έψηνα σε μικρό φουρνάκι -που έπαιρνα μαζί μου για σεζόν-. Με απλά υλικά έφτιαχνα ετούτα τα ψωμάκια, και μοσχοβολούσε ο τόπος. Τα κρατούσα έπειτα τυλιγμένα σε πάνινη σακούλα και τα έπαιρνα μαζί μου μετά την δουλειά στο περπάτημα. Πόσο μου έλειψαν εκείνοι οι περίπατοι …η μυρωδιά του βρεγμένου χόρτου, το βρεγμένο χώμα , τα δέντρα , τα πουλιά που κελαηδούσαν, αλλά πάνω από όλα το δροσερό αεράκι που ερχόταν από την θάλασσα. Καθόμουν σε μια μεριά, άνοιγα το σακουλάκι και έπαιρνα τα στρογγυλά κρεμμυδοψωμάκια μου ,κάποιες φορές τα γέμιζα κιόλας ,με ντοματούλα και φέτα… άδειαζε το μυαλό μου από τις σκέψεις και τις έγνοιες ….και παράλληλα γεμίζοντας το στομάχι από γεύσεις και αρώματα. Για να δούμε λοιπόν αυτά τα ψωμάκια.

Τα υλικά μας

  • 600 γρ αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 410 γρ νερό χλιαρό
  • 1 κ γ αλάτι
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες
  • 2 κ σ βούτυρο
  • ½ κ γ ρίγανη

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την μάγια με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κ σ βούτυρο και τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά και τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Όταν πάρουν χρώμα καστανό τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και την ρίγανη. Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και την μαγιά και πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε αυτό το σημείο να πω ότι το ζυμάρι μας είναι κολλώδες.  Το βάζουμε σε μια λεκάνη να ξεκουραστεί 1 -1 ½ ώρα (ανάλογα την θερμοκρασία του δωματίου). Στην συνέχεια πλάθουμε σε 12 μπαλάκια και τα βάζουμε αραιά στο ταψί του φούρνου, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν στον αέρα στους 50ο για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.  Τα ψήνουμε στους 180π για περίπου 20’ λεπτά. Όταν βγουν τα αφήνουμε να κρυώσουν.

-το κρεμμύδι το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ρίξουμε στο ζυμάρι γιατί θα κάψει την μαγιά εάν είναι ζεστό.

-θα χρειαστείτε πολύ λίγο αλεύρι για να σας βοηθήσεις στο πλάσιμο.

-στα 10΄λεπτά αφού τα βάλουμε για να ψηθούν τα αλείφουμε με λίγο βουτυράκι για να πάρουν χρώμα

-η ρίγανη εάν μπορείτε να βρείτε φρέσκια θα ήταν τέλεια…αλλιώς βάλτε αποξηραμένη. Εάν σας αρέσει το δεντρολίβανο  μπορείτε να βάλτε φρέσκο!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n