Κριτσίνια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Κριτσινάκια λεπτούτσικα, νόστιμα και ελαφριά για όλες τις ώρες !τα φτιάχνουμε και τα απολαμβάνουμε με το ορεκτικό μας, με τον καφέ μας με μια σαλατούλα, με το φαγητό μας, με το κολατσιό μας… ή και έτσι απλά γιατί…μας αρέσουν!

Τα υλικά μας

  • 280 γρ λευκό κρασί
  • 130 γρ σπορέλαιο
  • 130 γρ ελαιόλαδο
  • 12 γρ αλάτι
  • 10 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι γοχ

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λάδια με το κρασί την ζάχαρη και το αλάτι και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Δουλεύουμε πολύ καλά την ζύμη, μέχρι να μην κάνει τις «κλωστές» μέσα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα (το τυλίγουμε με σελοφάν να μην μας ξεραίνεται)και το ξανά δουλεύουμε. Το χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε να φτιάξουμε τις γεύσεις. Εδώ το χώρισα σε 4 μέρη. Στο ένα μέρος έβαλα φέτα τριμμένη, στο άλλο μπαχαρικά(σκόρδο πούδρα, κρεμμύδι πούδρα, πάπρικα καπνιστή, καγιέν), στο τρίτο μέρος έβαλα βότανα (ρίγανη ,θυμάρι, θρούμπι),και στο τέταρτο μέρος το άφησα σκέτο για να βάλω ηλιόσπορους.
  2. Εάν βάλετε υγρά συστατικά (σπανάκι ,τυρί, καρότο, πιπεριές, ελιές, ντομάτα λιαστή κλπ)θα χρειαστεί να βάλετε λίγο αλευράκι παραπάνω. Εάν κάνετε με γεύσεις με μπαχαρικά ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι παρα πάνω.
  3. Εάν θέλετε τα  κάνετε με ηλιόσπορο ,ή κολοκυθόσπορο ,ή βρώμη κλπ. σε ένα μπολάκι θα έχετε νερό και στο άλλο το συστατικό που θέλετε. Σε το αριστερό χέρι θα βουτάτε το μπαστουνάκι απο το ζυμαράκι σας, θα το βγάζετε από το νερό, θα το τινάζετε  ελαφρά, και και θα το τοποθετείτε στο μπολ ή το δισκάκι που έχετε το συστατικό που θέλετε να κολλήσετε επάνω στα κριτσίνια σας. Με το δεξί χέρι γυρνάμε γύρω γύρω να κολλήσουν παντού, και το τοποθετούμε στην λαδόκολλα.
  4. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρωματάκι (η ώρα είναι ανάλογη με τα πόσο λεπτά θα κάνετε τα κριτσινάκια σας)

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n