Η κυρά Σαρακοστή

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Όταν ήμουν παιδάκι, θυμάμαι την μανούλα μου, που μας έφτιαχνε την κυρά Σαρακοστή!! Τι χαρά!!! Την έβαζα σε ένα μέρος και αγωνιωδώς περίμενα να περάσει η βδομάδα να κόψω το ένα ποδαράκι!!!

– Μαμά γιατί 7 ποδαράκια;

– Γιατί θέλουμε 7 βδομάδες μέχρι το Πάσχα!!! 

1ο ποδαράκι Κυριακή της Ορθοδοξίας
2ο ποδαράκι Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά
3ο ποδαράκι της Σταυροπροσκυνήσεως
4ο ποδαράκι του Αγ Ιωάννη της Κλίμακας
5ο ποδαράκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
6ο ποδαράκι την Κυριακή των Βαΐων και το
7ο ποδαράκι την Κυριακή του Πάσχα!!!!

-Μαμά γιατί δεν έχει στόμα;

-Χωρίς στόμα, να μην κουτσομπολεύει, να μην κρίνει και φυσικά γιατί νηστεύει!!!!!

– Κρατάει και το σταυρό ε;

-Ναι!!! Έχει σταυρωμένα τα χεράκια της γιατί προσεύχεται και τον σταυρό γιατί πάει εκκλησία!!!

Αναμνήσεις …που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην μνήμη μου…που με την σειρά μου, έκανα στην κόρη μου και στον γιό μου κάθε χρόνο.

Σε όλη την Ελλάδα θα συναντήσουμε το έθιμο της κυρά Σαρακοστής. Σε κάποια μέρη την έφτιαχναν από πανί γεμισμένο με πούπουλα, άλλοι πάλι την φτιάχνανε από χαρτί. Στον Πόντο κάναν τον Κουκουρά. Μια πατάτα ή κρεμμύδι κρεμασμένο από το ταβάνι που είχε εφτά φτερά. Και κάθε εβδομάδα βγάζαν ένα φτερό. Κάποιοι πάλι, κάναν με ζυμάρι και κρύβαν μέσα στο ζυμάρι ένα νόμισμα. Όταν έφτανε το Πάσχα και είχαν τελειώσει τα ποδαράκι, κόβαν κομματάκι κομματάκι την κυρά  Σαρακοστή. μέχρι να τύχει κάποιος το νόμισμα, όπου θα ήταν και ο τυχερός!!! Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, το τελευταίο ποδαράκι το κρύβαν μέσα σε ένα ξερό σύκο μέσα στο καλάθι με τα ξερά σύκα. Αυτός που θα το τύχαινε ήταν και ο τυχερός!

Το ζυμαράκι της κυρά Σαρακοστής φτιάχνεται με αλεύρι αλάτι και νερό.  Το αλάτι το βάζουμε γιατί δεν θέλουμε να μας χαλάσει. Προσοχή! Το ζυμαράκι μας αυτό δεν τρώγεται!!! Να κρατήσει της 50 μέρες!

Για την δική μου σαρακοστή έβαλα:

  • 300 γρ αλεύρι γοχ
  • 4 κ σ αλάτι
  • 170 γρ νερό

Φτιάχνουμε την σιλουέτα της κυρά Σαρακοστής, της βάζουμε ποδίτσα, σταυρό στο κεφάλι ή στα χεράκια της που είναι σταυρωμένα και φυσικά τα εφτά της ποδαράκια. Ψήνουμε για 30’ λεπτά περίπου στους 170ο βαθμούς. Δεν θέλουμε να ψηθεί, αλλά να στεγνώσει.

Το έθιμο λέει ότι όταν φτιάχνεις την κυρά Σαρακοστή, τραγουδάς συνάμα το παραδοσιακό τραγούδι της:

Την κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό

Οι γιαγιάδες την φτιάχνανε με αλάτι και νερό

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

Και το στόμα το ξεχνούσαν, γιατί νήστευε καιρό

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά

Κόβαν ένα την βδομάδα, μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά

 

Καλό Πάσχα!!!! Με υγεία!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n