Λαχμαντζούν

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Εύκολη πιτούλα, που μας έρχεται από την Μέση Ανατολή. Λαχμαντζούν σημαίνει «κρέας με ζύμη» στα αραβικά και την έχουμε αγαπήσει για την νοστιμιά της την ευκολία για να την φτιάξεις, αλλά και για τους τρόπους που θα την συναντήσουμε σερβιρισμένη που ποικίλουν (με κρεμμύδι και μαϊντανό, ντομάτα κρεμμύδι και μαϊντανό, με γιαούρτι, με λεμόνι, με σάλτσα κλπ)

Τα υλικά μας

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ ματ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 ντομάτες χωρίς σποράκια, ψιλοκομμένες

Για τον κιμά

  • 250 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
  • 150 γρ αρνίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
  • 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
  • 2 σκ σκόρδο πολτοποιημένες
  • ¼ τσιμένι
  • ¼ κγ μπούκοβο
  • ¼ κγ τσίλι
  • ¼ πάπρικα καπνιστή
  • ¼ σουμάχ
  • ½ κγ κανέλα σε σκόνη
  • ½ κγ μιξ πιπεριών τριμμένα
  • Λίγο ελαιόλαδο-αλάτι

Για την ζύμη

  • 3 φλ αλεύρι γοχ
  • 1 φακ ξηρή μαγιά
  • Λίγο αλάτι
  • Νερό χλιαρό όσο χρειάζεται

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε με τον κιμά. Ανακατεύουμε όλα τα άνω υλικά σε ένα ξύλο κοπής να πάνε παντού οι γεύσεις και τα αρώματα από τα μπαχαρικά, με ένα μαχαίρι όπου κόβουμε με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. (ο κιμάς θα αλλάξει χρώμα). Στην συνέχεια το τοποθετώ σε ένα μπολ, το σκεπάζω με μια μεμβράνη και βάζω τον κιμά στο ψυγείο.
  2. Στην συνέχεια πιάνω να φτιάξω το ζυμάρι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω λίγο χλιαρό νερό με την μαγιά. Όταν φουσκώσει την ρίχνω σε ένα μπολ όπου έχω ανακατέψει το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτω σιγά σιγά το νερό (χλιαρό πάντα) ώσπου να κάνω ένα εύπλαστο ζυμαράκι.
  3. Το σκεπάζω και το αφήνω σε ένα ζεστό μέρος  να φουσκώσει.
  4. Όσο περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μας, ψιλοκόβω το κρεμμύδι, την ντομάτα και τον μαϊντανό τα βάζω στην άκρη, και έπειτα μαζεύω τον πάγκο μου ,και ανοίγω τον φούρνο να προθερμαθεί (δυνατό φούρνο) βάζοντας μέσα και ένα μπολάκι νερό.
  5. Παίρνω το ζυμάρι μου και το κόβω σε 4 ίσα μέρη. Λαδώνω τα χέρια μου και με τα δάχτυλα απλώνω το ζυμαράκι μου και το κάνω πολύ λεπτό.
  6. Στην συνέχεια παίρνω τον κιμά μου και τον απλώνω μέσα στο ζυμαράκι μου, αφήνοντας γύρω γύρω περίπου ένα πόντο κενό. (δεν φτάνω την γέμιση δηλ μέχρι το χείλος του)
  7. Στην συνέχεια τοποθετώ τα πιτάκια μου στο ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνω έως ότου ροδίσουν και πάρουν χρώμα.
  8. Τα σερβίρουμε ζεστά με μπόλικο μαϊντανό κρεμμυδάκι και ντοματούλα.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n