Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Το Λαμπρόψωμο είναι το γιορτινό ψωμί που βάζουμε στο τραπέζι και θα συνοδέψει το γεύμα μας την Ανάσταση. Κατά βάση είναι το ψωμί σε σχήμα σταυρού μόνο που είναι αρωματισμένο με μπαχαρικά, και στολισμένο, με κόκκινο αυγό. Η παράδοση μας θέλει να το φτιάχνουμε το Μ Σάββατο, με προζύμι, που το ετοίμαζαν από την Μ. Πέμπτη ή με σταυρολούλουδο, ή με αγιασμό. Είναι  μαλακό και αφράτο και είναι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Άλλοι βάζουν μαχλέπι και κακουλέ,(η Κοσώνα που πήγαιναν οι νονοί στα βαφτιστήρια), άλλοι βάζουν μαστίχα και γλυκάνισο για πιο ήπια και ελαφριά γεύση ώστε να ξεχωρίζει από το τσουρέκι και να μπορεί να συνοδέψει το γεύμα . Στην Θράκη θα την δούμε με 4 κόκκινα αυγά στις άκρες και ένα άσπρο στην μέση.

Τα υλικά μας

  • 150 γρ αλεύρι δυνατό
  • 350 γρ αλεύρι μαλακό (γοχ)
  • ½ κ γ αλάτι
  • 70 γρ μέλι
  • 2 κ σ ελαιόλαδο
  • 300 γρ χλιαρό νερό
  • 2 φακ ξερή μαγιά
  • 2 κ σ γλυκάνισος
  • ½ κ γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 4 τμχ αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για στόλισμα

  • Μαυροκούκι
  • Σουσάμι
  • Φιλέ αμύγδαλο
  • 1 κόκκινο αυγό

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε με το νερό. Βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι γύρω στα 350 γρ νερό. Βάζουμε μέσα τον αστεροειδή γλυκάνισο και την κανέλλα και αφήνουμε 2-3 λεπτά να βράσουν. Στην συνέχεια σουρώνουμε το νερό και κρατάμε 300 γρ νερό, και το λίγο υπόλοιπο που έχει μείνει το κρατάμε για το τέλος. Μέσα στα 300 γρ νερού ρίχνουμε το μέλι και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Περιμένουμε να γίνει χλιαρό.
  2. Όσο περιμένουμε, κοσκινίζουμε τα αλεύρια, σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι, το γλυκάνισο και την μαστίχα. Μόλις έχει χλιαρίνει το νερό, κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι, και ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά μέσα. Πλάθουμε μια εύπλαστη ζύμη. Βάζουμε την ζύμη σε μια λεκανίτσα αλευρωμένη(για να μην μας κολλήσει) και με μεμβράνη κλεισμένη σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιάσει τον όγκο της. (μπορείτε να το στοφάρετε σε 40ο -45ο βαθμούς)  
  3. Μόλις διπλασιαστεί, παίρνουμε την ζύμη μας, και την πλάθουμε στο σχέδιο που θέλουμε, δημιουργώντας έναν σταυρό ,και τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στην μέση. Παίρνουμε το νεράκι που έχουμε κρατήσει, και προσθέτουμε λίγο μέλι, μέσα και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Περνάμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της ζύμης μας και στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου, σουσάμι, και μαυροκούκι. Βάζουμε πάλι την ζύμη μας σε ζεστό μέρος να ξανά φουσκώσει. 
  4. Μόλις φουσκώσει αρκετά, ψήνουμε για 25’ λεπτά περίπου στους 180ο βαθμούς σε αντιστάσεις.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n