Λάχανο γεμιστό με λαχανικά και ρύζι

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Λάχανο γεμιστό με πλούσια λαχανικά και ρύζι. Ένα πιάτο για αυτούς που νηστεύουν, ή για τους vegetarians ή vegans. Ένα πιάτο γεμάτο υγεία, οικονομικό, και πολύ πολύ νόστιμο.

Τα υλικά μας

  • 1 λάχανο αφράτο μέτριο
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1κίτρινη πιπεριά κομμένη καρεδάκι μικρό
  • 1 καρότο κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 2-3 κολοκυθάκια μικρά ή 1 μεγάλο κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 2-3 μανιτάρια κομμένα καρεδάκι μικρό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα καρεδάκι μικρό
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο) κομμένο καρεδάκι μικρό
  • 1 ντομάτα (ζεματισμένη, αποφλοιωμένη, χωρίς τα σπόρια) κομμένη καρεδάκι μικρό
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ½ φλ ρύζι Καρολίνα

Διαδικασία

  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι στην βάση του λάχανου ώστε να πατάει σταθερά. Στην συνέχεια κόβουμε και ανοίγουμε το καπάκι από πάνω.
  2. Με προσοχή αδειάζουμε το περιεχόμενο του λάχανο με την βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού  ή με ένα κουτάλι. Αφήνουμε τα τοιχώματα σε πάχος 2 περίπου εκατοστών.
  3. Ψιλοκόβουμε το λάχανο που μας έμεινε.
  4. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι το φρέσκο το ξερό και το πράσο. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μισό λάχανο (που βγάλαμε από το εσωτερικό )και ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρουν βράση. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά ρίχνουμε το ρύζι μας και προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό εάν χρειαστεί.
  6. Παίρνουμε το λάχανο και το γεμίζουμε αφού έχουμε το  αλατοπιπερώσει εσωτερικά.
  7. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε στον πάτο της το άλλο μισό λάχανο που έχουμε βγάλει από το εσωτερικό
  8. Τοποθετούμε το λάχανο και γεμίζουμε νερό μέχρι περίπου μέχρι την μέση. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  9. Αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 3 τέταρτα (μέχρι να μαλακώσει το λάχανο)
  10. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε με προσοχή και το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει και να σφίξει (γιατί ακόμα εσωτερικά βράζει και άμα θα το κόψετε θα διαλυθεί).

Με το ζουμάκι που περίσσεψε στην κατσαρόλα μπορείτε να φτιάξετε μια ελαφριά σάλτσα για να συνοδέψετε το πιάτο σας.

Για την σάλτσα

  • 1 κ σ ελαιόλαδο
  • 1 κ σ σπορέλαιο
  • 2-3 κ σ αλεύρι
  • 2 ποτήρια ζωμός από το λάχανο
  • Αλατοπίπερο
  • Λίγος άνηθος ψιλοκομμένος

Σε ένα μικρό κατσαρόλι (γαλατιέρα) ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με λίγο σπορέλαιο. Ρίχνουμε πουδραριστά το αλεύρι και το αφήνουμε 2 λεπτά να ψηθεί και ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το ζωμό από το λάχανο που μας έχει μείνει και ανακατεύουμε εντατικά. Μόλις πάει να δέσει ρίχνουμε το αλατοπίπερο και ελέγχουμε εάν θέλει περισσότερο λεμόνι.

Πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγο άνηθο.

Τα υπέροχα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n