Λαχανοντολμάδες

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Υπέροχοι, αφράτοι, βελούδινοι λαχανοντολμάδες που γεμίζουν το στόμα αρώματα και γεύση.

Τα υλικά μας

  • 500 γρ κιμάς ανάμικτος (αρνί και μοσχάρι ή χοιρινό και μοσχάρι)
  • 2 κρεμμύδια ξερά πολύ ψιλοκομμένα
  • μισό ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένος
  • μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • 1 καρότο
  • 1 πράσο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 λάχανο αφράτο
  • 1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε το λάχανο καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα. Έπειτα με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου κυκλικά. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα που δημιουργήσαμε προς τα κάτω.
  2. Το αφήνουμε να σιγοβράζει γύρω στα 10 λεπτά. Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε σε ένα δίσκο.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια μας, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο για να ομογενοποιηθούν και να βγάλουν τα αρώματα τους τα υλικά μας.
  4. Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα ανοίγουμε μπροστά μας. Αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από το λάχανο (Δε το πετάμε, θα μας χρησιμεύσει για να το βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας) και με τα νεύρα του λάχανου προς τα εμάς, τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση.
  5. Ρολάρουμε μια φορά για να τυλιχτεί γύρω γύρω και έπειτα κλείνουμε τις άκρες δεξιά αριστερά προς τα μέσα. Συνεχίζουμε να ρολάρουμε μέχρι να κλείσει.
  6. Παίρνουμε την κατσαρόλα και κόβουμε στον πάτο ένα κρεμμύδι, ένα καρότο και το πράσο σε χοντρά κομμάτια. Τοποθετούμε και τα κοτσανάκια που μας περίσσεψαν από τον άνηθο και μαϊντανό δεμένα. (Εάν έχουμε κόκαλα από κοτόπουλο τα βάζουμε και αυτά από κάτω), στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με τα κομμάτια από το λάχανο που μας έχουν περισσέψει.
  7. Τοποθετούμε πάνω από αυτά ένα ένα τα λαχανοντολμαδάκια μας γύρω γύρω και στο τέλος επάνω τοποθετούμε ένα πιάτο και από πάνω ένα βαρίδι, ή μια πέτρα για βάρος για να μην χοροπηδάνε με το βρασμό οι λαχανοντολμάδες και ανοίξουν. Τους σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 λεμόνια

Χτυπάμε καλά τους κρόκους με το λεμόνι και αφού έχουμε πάρει το φαγητό από το μάτι της κουζίνας, παίρνουμε με μια κουτάλα το υγρό και σιγά σιγά το ενσωματώνουμε στο αυγολέμονο προσέχοντας να πάρει την θερμοκρασία το αυγό χωρίς να ψηθεί. Έπειτα αφού έχουμε πάρει 2-3 κουτάλες ζουμί από το φαγητό, ενσωματώνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!