Λαχανόρυζο με ντομάτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα πιάτο γλύκισμα, μελωμένο, νόστιμο υγιεινό και πολύ εύκολο. Ένα πιάτο που θυμίζει μανούλα, χωριό και που στην κάθε του μπουκιά μας βγάζουν μνήμες παιδικής ηλικίας. Ιδανικό μεσημεριανό πιάτο, αλλά και νηστίσιμο, ή για τις ομάδες χωρίς κρέας ή ζωικά.

Τα υλικά μας

  • 1 λάχανο κομμένο σε φέτες χοντρές
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσο (το άσπρο μέρος) κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κ σ πελτέ
  • 1 ντομάτα ώριμη ζεματισμένη, ξεφλουδισμένη χωρίς σπόρια περασμένη στον τρίφτη.
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½  φλ ρύζι γλασέ
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
  • 300 γρ ζωμός λαχανικών ή νερό
  • ½ φλ ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο.
  2. Όταν μαραθούν προσθέτουμε τον πελτέ, το ανακατεύουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε το λάχανο και το καρότο την ντομάτα, και ανακατεύουμε.
  3. Μόλις πάρουν μία βράση ρίχνουμε το ρύζι και το ζωμό ή το νερό και κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει.
  4. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον άνηθο και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και το αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με πιπέρι και μπούκοβο.

Τα χειμωνιάτικα λάχανα είναι πιο τρυφερά και γλυκά. Προσέχουμε να παίρνουμε πάντα τα άσπρα και όταν τα πιέζουμε να νιώθουμε ότι μέσα έχουν αέρα.

Υπέροχος συνδυασμός είναι με λουκάνικο ή σύγκλινο Μάνης.

Συνοδεύουμε με φέτα ή και με καπνιστό τυρί.

Μοναδική γεύση θα έχουμε εάν το πασπαλίσουμε με καπνιστή πάπρικα.

Το λάχανο υπερισχύει από το ρύζι, γι’ αυτό βάζουμε συνετά το ρύζι.

Τα υπέροχα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!