Λαζαράκια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Όταν ήμουν μικρούλα, η γιαγιά μου η Στεργούλα κάθε χρόνο μας έφτιαχνε Λαζαράκια. Σαν όνειρο το θυμάμαι…μας τα έδινε στο χέρι και μασουλώντας παίζαμε στην αυλή. Η γιαγιά μου που λέτε, καταγόταν από την Κάλυμνο. Στην Κάλυμνο απ’ ότι θυμάμαι να μου έχει πει η γιαγιά, τα παιδιά  τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου γυρνώντας στις γειτονιές και οι νοικοκυρές δίναν φιλέματα και χαρτζιλίκι. Στον άρχοντα του νησιού τότε, η γιαγιά μου που δούλευε μαγείρισσα, φίλευε τα παιδιά  κουλουράκια, ή αυγά και γενικά υλικά που είχαν στο σπίτι για την προετοιμασία της Μεγαλοβδομάδας.

Τα Λαζαράκια λοιπόν είναι γεμιστά. Ότι έχει ο καθένας έβαζε μέσα. Λίγα καρύδια λίγα αμύγδαλα, λίγες σταφίδες … και όχι μόνο. Γιαυτό επειδή η γέμιση είναι γλυκιά το ζυμαράκι μας σε ισορροπία είναι γλυκό…τόσο όσο πρέπει. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να βάλω μέσα και κομματάκια από γλυκά κουταλιού (πορτοκάλι, σύκο κλπ) ή και μαρμελάδες ακόμα. Η μορφή από τα Λαζαράκια είναι χαρακτηριστική ,καθώς βάζουμε την μαντήλα που είχε στο κεφάλι ο Λάζαρος και τα χέρια σταυρωμένα. Για ματάκια 2 γαρίφαλα. Το ζυμαράκι μας αυτό επειδή είναι νηστίσιμο είναι αρκετά εύκολο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γενικά να τα φτιάχνετε γεμιστά με υγιεινά προϊόντα και να τα δίνετε στα παιδιά.

Τα υλικά μας

  • 150 γρ σπορέλαιο
  • 240 γρ ζάχαρη
  • 360 γρ νερό χλιαρό
  • 900 γρ αλεύρι γοχ (ίσως να πάρει λίγο περισσότερο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  •  15 γρ μαγιά ξερή
  • 1 κ γ σκόνη μαστίχα Χίου κοφτή
  • ¼ κ γ κανέλα σε σκόνη

Για την γέμιση

  • Καρύδια ,αμύγδαλα, σταφίδες, κονιάκ, λίγη κανέλα ,λίγο τριμμένο γαρύφαλλο.
  • Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια ) για τα ματάκια

Διαδικασία

  1. Σε  ένα μπολ βάζω το νερό το χλιαρό με την μαγιά να ενεργοποιηθούν. Στην συνέχεια σε μια λεκάνη ανακατεύω την ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι με το αλεύρι. Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά την ρίχνω στο αλεύρι και το σπορέλαιο και ανακατεύω να γίνει μια ελαστικό ζυμαράκι. Αφήνω το ζυμαράκι μου σε μια λεκάνη σκεπασμένο να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για μισή- τρία τέταρτα περίπου της ώρας.
  2. Στην συνέχεια παίρνω  ένα μπαλάκι ζυμαράκι όσο μια μικρή φουχτίτσα περίπου.
  3. Ανοίγω το μπαλάκι μου σαν μια πιτούλα
  4. Τοποθετώ την γέμισή μου μέσα
  5. Κλείνω σαν τυροπιτάκι  το ζυμαράκι μου πολύ καλά
  6. Δίνω σχήμα
  7. Παίρνω ένα μικρό κομματάκι ζύμης το κάνω μακαρόνι και στην συνέχεια το πατάω με τα δάχτυλα να γίνει πλατύ
  8. Το τοποθετώ στο κεφάλι στου Λάζαρου
  9. Στην συνέχεια κάνω ένα αρκετά μακρύ μακαρόνι και στην μέση το πατάω να γίνει πλακέ.
  10. Τοποθετώ στο σημείο πλακέ στο Λαζαράκι μου και σταυρώνω τα χέρια. Τοποθετώ 2 γαρύφαλλα για μάτια
  11. Ψήνουμε για 20΄-30΄λεπτά (ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα θα κάνετε) στους 180ο κελσίου στον αέρα.

Καλή σας επιτυχία

-Μπορείτε να βάλετε μέσα κομματάκια από γλυκό κουταλιού

– εάν θέλετε μπορείτε να πειραματίστηκε  βάζοντας  μέσα στα Λαζαράκια κομματάκια σοκολάτας , ή κομματάκια από παστέλι.

-φτιάξτε τα με τα παιδιά σας, όλοι μαζί και δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις …

– ένα μέρος νερού μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πορτοκαλάδα (πχ 100γρ)

-εάν σας αρέσει το ταχίνι μπορείτε να ανακατέψετε τους ξηρούς καρπούς με ταχίνι αντι για κονιάκ.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!