Λυχναράκια ή Κρητικά καλιτσούνια ή καλτσούνια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Τα Κρητικά καλιτσούνια, ή μελιτίνια που τα λένε και στην Σαντορίνη τσιμπητά στη Μύκονο, μελιτερά στην Ανάφη, μανουρόπιτες στην Φολέγανδρο μας, γλυκές τυρόπιτες στην Τήνο, ή λυχναράκια που πήραν το όνομα τους από τα φιτιλάκια που έχουν γύρω γύρω. Νόστιμα πολύ, και συνήθως τα συναντάμε περισσότερο το Πάσχα, η σε γιορτινές μέρες.

Γεμάτα με ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη, με κανέλα ή άρωμα βανίλιας, ή μαστίχας. Όπως και να τα φας, σίγουρα σου μένουν στην μνήμη για την ιδιαιτερότητα της γεύσης αλλά και για την νοστιμιά τους.

Τα υλικά μας

Για την ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι για τσουρέκια ή μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ σόδα
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 60 γρ ελαιόλαδο

Για την γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
  • 30 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 1 κ γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 400 γρ ζάχαρη

Για το άλειμμα θα χρησιμοποιήσω 1-2 κρόκους αυγών και θα χρειαστώ λεμονόφυλλα

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη το μπέικιν την σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε με το μπράτσο του μίξερ μέχρι να γίνει μια εύπλαστη αλλά όχι μαλακιά πολύ. Την αφήνομε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
  2. Όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη ετοιμάζουμε την γέμιση.
  3. Σε μια λεκάνη θρυμματίζουμε το τυρί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Ανοίγουμε την ζύμη μας και κόβουμε κύκλους γύρω στα 10-12 εκατοστά.
  5. Τα τοποθετούμε σε μια μεριά και βάζουμε μπόλικο αλεύρι ανάμεσα τους να μην κολλήσουν.
  6. Παίρνουμε ένα ένα στο χέρι μας κάνουμε ένα ελαφρύ πάτημα στην ζύμη στο κέντρο, ώστε να δημιουργηθεί μία φωλίτσα.
  7. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα μας και ξεκινάμε με τσιμπηματάκια γύρω γύρω να κλείνουμε τον κύκλο και να δημιουργούμε μια μικρή φωλίτσα στο χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε την  ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαράκια μας.
  8. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα βάζουμε με 2-3 εκατοστά απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2-25 λεπτά.
  10. Μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά από το φούρνο τα τοποθετούμε σε πλυμένα και καλά στεγνωμένα φύλλα από λεμονιά μέχρι να κρυώσουν. Αυτό τους δίνει έξτρα άρωμα.

Καλή επιτυχία.

 

 

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n