Μαντί

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Τα μαντί είναι μια συνταγή που μας έρχεται από τους Μικρασιάτες και τους πόντιους. Οι ρίζες ..αρμένικες, τούρκικες, ποντιακές ρωσικές, μεσανατολίτικες, αλλά και κινέζικες, αφού μοιάζουν με τα dumplings. Δεν μπορούμε να μην προσθέσουμε τα ιταλικά ραβιόλια .

Σε όλη την Ελλάδα τα έχω συναντήσει με διάφορες παραλλαγές ,που πάντα όλες είναι πολύ νόστιμες.

Εδώ θα δούμε βασική συνταγή προσαρμοσμένη για όλους μας.

Τα υλικά μας

Για το ζυμάρι:

  • 500 γρ αλεύρι γ ο χ
  • 150 γρ νερό χλιαρό
  • 2 αυγά
  • ½ κ γ αλάτι
  • Για την γέμιση
  • 500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος ( ή 300 μοσχάρι και 200
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
  • ½ κ γ αλάτι
  • ½ κ γ πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 σκ σκόρδο λιωμένη
  • Λίγο ξερό δυόσμο
  • Μπούκοβο
  • Ι κ σ βούτυρο αγελαδινό

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε με την ζύμη .Ανακατεύουμε τα αυγά με το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και συνεχίζουμε φτιάχνοντας την γέμιση.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να σπάσουν όλοι οι σβόλοι και να μην υπάρχει ροδαλό χρώμα στο κρέας. Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα υγρά του το αλατοπίπερο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τελείως τα υγρά του.
  3. Ξεκινάμε και ανοίγουμε το φύλλο μας. Τα φύλλα μας θα πρέπει να γίνουν λεπτά. 
  4. Στην συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια , και προσθέτουμε μέσα μια πολύ πολύ μικρή ποσότητα κιμά.
  5. Στην συνέχεια διπλώνουμε στην ζύμη και κλείνουμε από την  μια πλευρά με την άλλη,τις άκρες, και στην συνέχεια τις αντίθετες πλευρές κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι θα έχει σχηματιστεί ένα μικρό πουγκί
  6. Στην συνέχεια σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι ρίχνουμε τα πουγκάκια μας και τα βράζουμε 6-8 λεπτά.
  7. Όσο βράζουν ετοιμάζουμε την σάλτσα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το γιαούρτι μας με το σκόρδο και ρίχνουμε μέσα και αποξηραμένο δυόσμο. Παίρνουμε λίγο νερό από το νερό που βράζουν τα μαντί μας και αραιώνουμε το γιαούρτι μας
  8. Στην συνέχεια σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αγελαδινό μας βούτυρο με λίγο μπούκοβο. Το ζεματάμε ,και θα δούμε ότι το βούτυρο μας θα γίνει κόκκινο.
  9. Μόλις βγουν τα μαντί μας όπως είναι ζεστά τα απλώνουμε στο πιάτο, και ρίχνουμε από πάνω το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
  10. Πασπαλίζουμε με τριμμένο δυόσμο το πιάτο μας.

-μια πολύ νόστιμη παραλλαγή που θα δούμε είναι τα μαντί σουπιστά. Δηλαδή αντί να τα βράσουμε σε νερό τα βράζουμε σε ζωμό και το σερβίρισμα γίνετε σε βαθύ πιάτο με ζωμό. Υπέροχα πεντανόστιμα !!!!!!!!!!!

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!