Μακαρόνια με σάλτσα οσπριάδας

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Το πόσο υγιεινά είναι τα όσπρια το ξέρουμε όλοι. Η Ελλάδα μας μια χώρα ευλογημένη παράγει μεγάλη ποικιλία οσπρίων που ας μην ξεχνάμε ήταν βασικό γεύμα απο την αρχαιότητα μέχρι πλέον στις μέρες μας που είναι βασικό γεύμα για βεντζετέριαν και βίγκαν ομάδες ανθρώπων λόγω της πλούσιας πρωτεΐνης που έχουν.

Κύρια τροφή για τους Σπαρτιάτες οι οποίοι πειθαρχημένοι και λιτοδίαιτοι χρειαζόντουσαν ενέργεια και δύναμη για τις μάχες. Μαζί με τα όσπρια συνδύαζαν το γεύμα τους με ελιές, τυρί, μέλανα ζωμό(Ζωμός απο χοιρινό κρέας μαζί με το αίμα του και αλάτι), σύκα, και κρασί.

“Το κρέας των φτωχών” πλέον είναι μια αναγνωρισμένη θρεπτική τροφή που βρίσκετε στην βάση της διατροφικής μας πυραμίδας και συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικα τρόφιμα.

Είναι εύγευστα και εκτός απο σούπες και φούρνου ,μπορούν να γίνουν υπέροχες σαλάτες, ορεκτικά, και να συνοδέψουν τα πιάτα μας και να τα αναδείξουν.

Μεγάλη πηγή σιδήρου, όπως και φυτικών ινών αποτελούν κύρια διατροφή σε διαιτολογικές ομάδες. Περιέχουν υδατάνθρακες βιταμίνες Α,C,B, ασβέστιο, φώσφορο. Επίσης έχουν χαμηλά λιπαρά, και αλάτι ,όπως επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ασπίδα απο διάφορα είδη καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Δίνουν δύναμη και λάμψη στα μαλλιά, όπως και βοηθούν στην αντιγήρανση του δέρματος.

Τι  γίνεται όμως όταν τα παρουσιάζεις στο τραπέζι και τα παιδιά….εξαφανίζονται???Μου ζητήσατε πως μπορούμε να εντάξουμε στο μενού τους τα όσπρια  Για να μάθουν τα όσπρια λοιπόν, πρέπει να εξοικειωθούν στην γεύση πρώτα. Και εδώ έχουμε την λύση. Η υπέροχη οσπριάδα με την ποικιλία, που η γεύση της είναι πολλών  οσπρίων συνδυασμός . Όλα τα πολύτιμα συστατικά, σε συνδυασμό με τα μακαρόνια που τόσο αγαπάνε τα παιδιά. Για δοκιμάστε !!!

Τα υλικά μας

  • 500 γρ μακαρόνια επιλογής σας
  • 250 γρ οσπριάδα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • ½  καρότο περασμένο στον τρίφτη στην μικρή οπή
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 3 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • ¼ ματ. μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ σ κοφτό πάπρικα καπνιστή
  • 1φύλλο δάφνης
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την οσπριάδα μας με το φύλλο δάφνης. Όταν είναι έτοιμη, κρατάμε 2-3 κουταλιές της σούπας όσπρια, ένα ποτήρι ζωμό από τα όσπρια, και την υπόλοιπη την περνάμε πολύ ελαφρά από το μπλέντερ.
  2. Βράζουμε τα μακαρόνια μας ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφει το πακέτο.
  3. Στην συνέχεια σε ένα καθαρό σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τις πιπεριές, το καρότο,και το σκόρδο. στην συνέχεια ρίχνουμε την πολτοποιημένη οσπριάδα, την  σοτάρουμε  ελαφρώς, ρίχνουμε το ζωμό που κρατήσαμε, τα μπαχαρικά μας και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ελαφρώς κρεμώδες η σάλτσα. Προσθέτουμε τα όσπρια που κρατήσαμε. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

– της οσπριάδας μας το πρώτο νερό του βρασμού το πετάμε, και στην  συνέχεια όσο βράζει τυχόν αφρούς ,τους ξαφρίζουμε.

-Εάν τα παιδιά δεν θέλουν να δουν τα όσπρια καθόλου, απλά δεν κρατάμε άκοπα. Τα πολτοποιούμε όλα.

-μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, για να ξεγελαστούν περισσότερο στην γεύση εάν είναι τόσο δύσκολα.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n