Μανιτάρια στιφάδο

Μια εύκολη συνταγή πολύ νόστιμη, γευστική, που μπορούμε να το γευτούμε σαν ένα γεύμα κυρίως, ή σαν νηστίσιμο, ή και ακόμα για την ομάδα των βετζετέριαν μιας και δεν έχει τίποτα ζωικό.

Τα υλικά μας είναι τα εξής:

  • 1 μεγάλη συσκευασία μανιτάρια αγκαρίκους κομμένα στην μέση.
  • λίγα πορτσίνι και μορχέλες (Αφυδατωμένα)
  • 1 ντομάτα κονκασέ
  • ντοματίνια
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • θυμάρι
  • κανέλα
  • γαρίφαλο
  • μπαχάρι
  • δάφνη

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκαφέ χρώμα.
  2. Στην συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα μανιτάρια μας μαζί με το σκόρδο. Τα πορτσίνι και τις μορχέλες τα έχουμε βάλει στο νερό μισή ώρα πιο πριν να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε κρεμμυδάκια μας και τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί μας. Περιμένουμε να φύγει η αλκοόλη και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ. Εάν χρειαστεί κάποια υγρά το φαγητό μας ρίχνουμε από το νερό των αφυδατωμένων μανιταριών που έχουμε φυλάξει.
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
  5. Δοκιμάζουμε κατά διαστήματα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο.

Εδώ το έχω συνοδεύσει με νηστίσιμες χυλοπίτες »ευριστόν” παραγωγής από Κιλκίς, οι οποίες δεν έχουν αυγό.

Ευχαριστώ τον κ. Νεκτάριο Φιλιππόπουλο και τη Fungi Hellas που μας προσέφεραν τα μανιτάρια για να φτιάξουμε τη συνταγή.