Έχω πεσκέσι από το χωριό μάραθο. Τον αγαπώ τον μάραθο. Μπαίνει σε σούπες, πίτες, συνοδεύει κρέας, ψάρι κλπ… τι να πρώτο σκεφτώ. Σήμερα θα τους κάνω κεφτέδες. Χωριάτικους …εκείνους … χωρίς το τυρί μέσα, για καθαρή γλυκιά νόστιμη γεύση.
Τα υλικά μας
- 1 ματσάκι μάραθο (περίπου 100 γρ καθαρισμένο χωρίς τα κλωνάρια και ψιλοκομμένο)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (50 γρ )
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (50 γρ)
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ αυγό (2 μέτρια αυγά)
- 120 γρ Αλεύρι γοχ περίπου
- 20 γρ ούζο
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Διαδικασία
- Πλένουμε κι καθαρίζουμε το μάραθο
- Αφαιρούμε όλα τα κοτσάνια (πιάνουμε το κοτσάνι ανάποδα με το ένα χέρι και με το άλλο τραβώντας τα φύλλα αφαιρούμε γρήγορα τα φυλλαράκια και μένει το κοτσάνι ατόφιο)
- Ψιλοκόβουμε το μάραθο
- Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το ούζο, και στην συνέχεια ρίχνουμε τον μάραθο. Αφήνουμε όσο χρειαστεί για να μαραθούν.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπολ το μάραθο με τα κρεμμύδια, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά με το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε, και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και με την βοήθεια 2 κουταλιών κόβουμε μπουκιές και τα τηγανίζουμε.
Σερβίρονται ζεστοί, σκέτοι ή με μια σάλτσα γιαουρτιού ή ντομάτας ή και με λεμονάκι ακόμα!
- Μπορείτε να βάλετε λίγο νεράκι και να τα κάνετε σαν μαραθοτηγανήτες
- Αυξομειώστε το αλεύρι με βάση πόσο σφικτούς τους θέλετε εσείς
- Εάν νηστεύετε αφαιρέστε τα αυγά και βάλτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ