Μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μιας που έχω μπόλικες μελιτζάνες από τον μπαμπά, λέω να κάνω ιμάμ. Μια κλασική συνταγή εύκολη και ελαφριά, αφού δεν θα τις τηγανίσουμε, και θα γίνουν γλύκισμα στο τελείωμα στο φούρνο. Καλοκαιρινό καθαρά φαγητό, νηστήσιμο, και πολύ πολύ νόστιμο. Δείτε δύο εκδοχές και διαλέξτε όποια σας αρέσει!!!

Τα υλικά μας

  • 6 μελιτζάνες κομμένες στην μέση(σαν βαρκούλα)ή εάν είναι πιο μεγάλες σε χοντρές φέτες (μενταγιόν)
  • 5 κρεμμύδια άσπρα κομμένα σε φέτες
  • 6 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες σφιχτές κομμένες σε φέτες
  • ½ ματ μαϊντανός
  • 400 γρ φέτα
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι-κίμινο-θυμάρι-ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, και τις ξεφλουδίζουμε δημιουργώντας ρίγες, και τις κόβουμε σε ροδέλες ή στην μέση σαν βαρκούλες. Χαράσσουμε σταυρωτά ελαφρά την σάρκα και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μία κουταλιά της σούπας αλάτι να ξεπικρίσουν για μισή ώρα περίπου
  2. Όσο περιμένουμε τις μελιτζάνες ,ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες.
  3. Βάζουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο αφού τις έχουμε στραγγίσει καλά ,πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι και αλατοπίπερο.  Ψήνουμε τις μελιτζάνες για περίπου μισή ώρα (ανάλογα το μέγεθος της μελιτζάνας) στους 180ο .
  4. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες σε μια πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε να σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο. Χαμηλώνουμε την φωτιά στη σιγανή ένταση και αφήνουμε τα κρεμμύδια μας να βγάλουν τα υγρά τους και να γλυκίσουν. Ρίχνουμε λίγο κίμινο ,το θυμάρι και λίγη ζάχαρη.(προαιρετική εάν τα κρεμμύδια μας είναι γλυκά δεν χρειάζεται). Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να καραμελώσουν.
  5. Στην συνέχεια κόβουμε κομματάκια από την φέτα ανάλογα πόσα κομμάτια μελιτζάνας έχουμε. Την υπόλοιπη την τρίβουμε και την βάζουμε μέσα στην γέμιση, αφού τραβήξουμε την γέμιση από την φωτιά.
  6. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζουμε τις μελιτζάνες (γουβώνουμε). Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με την γέμιση, βάζουμε από πάνω φετούλα ντομάτας και από πάνω ένα κομματάκι φέτα ή τριμμένη την φέτα.
  7. Ξανά βάζουμε τις μελιτζάνες μας στον φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Σερβίρουμε ζεστές με ψιλοκομμένο μαϊντανό ,και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  9. Μία άλλη εκδοχή από αυτό το υπέροχο φαγητό κάνουμε το εξής. Ακολουθούμε την βασική συνταγή την πιο πάνω, μόνο που στο κρεμμύδι(γέμιση) συμπληρώνουμε τις ντομάτες (θα χρειαστείτε 2-3 ακόμα)περασμένες στον τρίφτη. Και αφού γεμίσετε τις μελιτζάνες σας πριν μπουν στο φούρνο τις πασπαλίζετε με γαλέτα τριμμένη και γραβιέρα τριμμένη.
  • Τα κρεμμύδια τα σιγοψήνουμε για να φύγει σιγά σιγά το νερό τους και να γλυκίσουν.
  • Η ζαχαρίτσα είναι προαιρετική ανάλογα τα κρεμμύδια που έχουμε.
  • – όταν τελειώσει το μαγείρεμα και τις βγάλετε από τον φούρνο αφήστε τες να «ξεκουραστούν» μισή ωρίτσα πριν τις σερβίρετε
  • Η δεύτερη εκδοχή είναι λίγο πιο «βαριά» από την πρώτη καθώς η γαλέτα τραβάει το λάδι.
  • Εάν παραδοσιακά θέλετε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες, στραγγίστε τες καλά, ταμπονάρετε να φύγουν όλα τα υγρά με μια καθαρή πετσέτα. Στην συνέχεια σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο, και αφού κάψει προσθέτουμε με προσοχή με μια λαβίδα τις μελιτζάνες. Τοποθετούμε τοις μελιτζάνες με τις χαρακιές που κάναμε πρώτα προς τα κάτω. Τηγανίζουμε 3 λεπτά (εξαρτάται από τον όγκο της μελιτζάνας) και στην συνέχεια της γυρνάμε από την άλλη μεριά. Τις βγάζουμε με προσοχή και τις τοποθετούμε σε μια σχάρα για να πέσει το πολύ λάδι. Στην συνέχεια τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, και συνεχίζουμε την διαδικασία της γέμισης.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!